Policijski glasnik

СТРАИА 112

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАОИИК

БРОЈ 14.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМД Ђорђе Шимончић, пустријски војни бегунац, коме је одређепо да стално живи у Леоковцу, али коме се тамо није допададо, него је одатле дошао у Београд, 29. прошлог месеца, ухваћеи је од отране органа кварта савамалског пред жељезничком отаницом, где је продавао једно ћебе Фијакерисгима. Кад је приведен кварту он је изјавио, да је то ћебе добио да га прода од неког Милана, чије презиме не зна, а са киме је радио у Фабрици платна. Како је на ћебету био жиг мдина „Захарија" то је одмах позват сопотвеник млина и он је познао своје ћебе и изјавио: да су му те ноћи нестала два ћебета и један велосипед, и о тога за све тужи Ђорђа, који је дан раније отупио у млин као шлосерски радник и ношто је

крађу извршио он није више ни долазио на посао, Ђорђе је најенергичније одрицао крађу велосипеда ове дотле, док ое није нојавио као оведок један ћевабџија, коме јо Ђорђе нудио тај нови велооипед да прода за 80 динара, ио како је наишао један жандарм, он, бојећи се да буде ухваћен, присдони велосипед уза зид и одатле побегне. Даљом вештом иотрагом утврђено је, да је Ђорђе, ноћу између 23. и 24, јануара ове године, извршио крађу златног сата са ланцем г. Милану Јелачи, бродарском капетану дунавског бродарског друштва. И пошто је оат нађен у једном заводу заложен, он је признао и ову крађу. Како је Ђорђе признао да се у Београду бавио још од јануара меоеца, и како он признаје само оне крађе, за које ое несумњиво утврди његова кривица, то није искључена могућноот да је он извршио још коју крађу било овде у Београду или у унутрашњооти, с тога му се износи слика с. молбом да оваки ко би ма шта знао о њему, јави то Управи Града Београда или кварту савамалоком. Колико је препреден неваљалац, нека послужи и ово. Кад је пребегао у Србију он је изјавио да је то учинио из великог патриотизма, међу тим, један од његових другова из војоке тврди, да је он и тамо био веома иокварен, и главни повод његовом беготву био је овај олучај: кад је бивши Фелдмаршал аустријске војске, Грба,

вршио смотру у Нађ Кањижи, он ое умео преставити у хотелу, у коме је Фелдмархнал био, као његов поси.ши, и ту је на рачун његов банчио неколико поћи. И кад је једне ноћи направио један екцес јаче одговорности, он је морао побећи у Србију. Ђорђе јо родом из Илока, стар 26 година, оредњег раота, од особених знакова има на деспој руци тетовираии знак у виду ленгера, над којим је исписано његово име.

Т Р А Ж Е С Е Мијат Пантић, тежак из Шуљковца, који је 26. прошлог месеца отумарао незнано куда, није се до данас вратио својој кући. Он је стар 68 година, малог раста у оделу сељачком. — Депеша начелника ореза беличког Бр. 938 4.

Светозар Марковић, продавац живине из Београда, отумарао је од своје куће још прошлог меоеца и до данас се није вратио. Он је стар 44 године, раста средњег, бркова великих плавих. У оделу је грађанском са чизмама на ногама. — Акт комеоара топчидерске полиције Бр. 950. Благоје Крсмановић, тежак из Вучака, отумарао је иоћу између 2. и 3-ћег овог месеца од своје куће. Сумња се да је извршио самоубиотво због дугс болести. Он је стар 65 година, раста средњог, косе седе, у сељачком оделу. — Депеша начелника ореза расинског Бр. 7107. Петрија Секић, дојкиња материнског удружења, која је без отказа напустила олужбу, отумарала је некуд, а удружењу оставила своје дете. Оиа је стара 3 0 — 3 5 година, раота средњег очију плавих, уста великих зуба веома покварених. — Акт кварта врачарског Бр. 3 3 54.

НАЂЕН Л Е III

6, овог месеца Дунав је избацио на обалу у атару оотровачке оишгине један човечији леш, који је сав раопаднут, стар је 22 — 2 4 године средњег раота, са здравим зубима без одела. — Депеша начелиика среза рамоког Бр, 5426.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЈКЊА У Доњем Милановцу ухваћена оу два лица без путних исирава. Јодно је изјавило да се зове Петар Обрадовић, из Јеловице у Црпој Гори, отаро јо 20 година црномањаото у чоханом одолу, Друго јо Сава Трпковић, из Рооића у Херцеговини, старо 2 5 година, црномањасто у штоФаном оделу. Ако би ко што знао о њима нека јави начешику ореза поречког са иозивом на Бр. 2 80 6.

КРАЂЕСТОКЕ Ноћу између 1. и 2. овог мосоца, непознати крадљивци украли оу Михајлу Антићу, тежаку из Суиске, два вола матора по 7. година. Један је длакс плаве а други шароно. — Депеша начелства округа моравског Бр. 3 68 7. Ноћу 30. нрошлог месеца непознати крадљивац украо је Велимнру Радојичићу, из Раниловића, једну кобилу длаке алатасте, у задњу ногу путасту са жигом «К". Денеша пачелника ореза космајског Бр. 6787. Обраћа со пажња свима полицијоким и оиштинским влаотима на ову крађу и крадљивце. МАНГУП СТОКА У Иаланци ореза јасеничког округа смедоревског, нађена су 2 вола; једап је длаке црне, а други длаке бело-жуте у досно око ћорав. — Депеша начслпика среза јасеничког округа смедеревског Бр. 6902. У општини дисовићекој налазе се две мангуп кобиле, једна ддаке кулашасте а друга доратасте, на чеду цветаота. Обе су без жига и магоре 3 године. — Депеша начелника среза космајског Бр. 7158. У Крушевцу 4. овог месеца иађен јо јодан мангуп јуиац, матор 2 године, длаке зелено оиве. — Допеша начегства округа крушевачког Бр. 3669.

НЕСТАЛА СТОКА 20. ирошлог меоеца, Јовану Југовићу, бившем бакалину из Београда. нестало је једно зкенско ждребе, маторо две године, високо140 см., длаке вране, цветасго, око уста рогушасто и лиоасто, по трбуху рогушаото, на левој плећки белега од ране без ддака, ропа подсеченог. — Акт кварта врачарског Бр. 3311. 3. овог мосеца Драгутину Танасијевићу, из Срсмчицо, ноотало је кобиле длаке алатаоте, цветаста, у две ноге путаста у лево око чакараста са жигом „К". — Депеша начелника среза носавоког округа београдоког Б(1, 4918.

Н А 3 Н А Њ Е Комилети »Полицијсног Гласник а« за 1908. и 1909. год., у елегантном тврдом иовезу. могу се добити у уредништву ио цепу од 20 динара за једну годингЈ. Комилети у меком иовезу за 1908. и 1909. год. могу се добити ио цену од 15 за једну годину, или оба заједно за 25 динара.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Душан Ђ. Алимпић