Policijski glasnik

СТРАНА 262

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 33.

оваком приступачна, бар би неко видео или чуо, било дете било љеног завођача, приликом доласка и одласка. Противно овом, готово је несумњиво, да је мала била одведена у какав прпземни, усамљен и згодан стан. Злочинац је у њега могао одвести дете а да не буде виђен; он је извршио силовање и черсчењо леша без онасности; он је, најзад, мирно и спокојно приступио паковању исечених делова, без страха да Ке бити изненађен и узнемирен у овом свом послу. Са једне друге тачке гледишта злочинац, и ако је имао згодан стан, сто и хартију за паковање, канап, коњак и ракију, пије могао имати па расноложењу целу кућу. После осам дана, он је морао да се ослободи ногу и ципела своје жртве. Да је његова кућа била окружена баштом, он их је у њој могао закоиати за извесно време, па доцније, кад се на злочин заборавн, тајно их бацити у реку, канал или какав рибњак. Исто тако, да је имао на расположењу подрум, могао их је привремепо тамо оставити у каквом алкалном раствору (потагаа или сода), па да их доцније без икакве опасности узме и уништи. Место злочина мора, дакле, пригежавати н сједињавати ове услове: Стан самца у кућн усамљеној, нарочитог положаја, првенствено на углу улице, без суседа; приземни стан за самца са потребном инсталацијом; стан од више соба у згради са малим б^ојем кирајџија; кућа без баште у којој злочинац није имао н;г расположењу подрум и подг-емне просторе; кућа у најусамљенијој и најмање надзираваној улици кварта. Ако се има у виду топограФија кварта II особени положај сваке улице са гледишта циркулације; и ако со, с друге стране, добро аналише Функционисање дневне полицијске службе у ов> м регионима, констатоваће се да једна улица притежава сасвим специјалне услове имунитета. То је улица »Магсд«, која сједињујеулицу в Сапа1" са улицом »Огапс! Но8р1Се". (ПАСТАВИЋЕ СЕ)

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Учињена су нам ова питања: I Суд општине каменичке у срезу подгорском, актом својим Бр. 1482, пита: »Пресудом овог суда, од 4. маја ове год. Л» 801, кажњепо је, са по пет дана затвора, за дело из тач. 3. § 327 крив. закона, седам лица. Пресуда ова саопштена је осу^енима 7-ог нстог месеца, и од ових 7 лица, нет је њих нзјавнло жалбу ваљевском првостепеном суду, а два се нису жалила. Док су жалбе биле код првостененог суда, стављане примедбе и враћане опет првостеп. суду, протекло је више од три месеца, у коме је међу времену наступио и одмор судски, те је тако пресуда овог суда по жалби петорице решењем ваљев. првост. суда Бр. 20801, тек под 11 овим месецом оснажена, — дакле тога је дапа постала извршна.

Суд овај разуме, да нресуда према жалиоцима ннје застарила, и да Ке почети тећи застарелост тек од онога дана када им се горње решење првост. суда, саопшти, али пастаје питање: да ли је за старила аресуда Бр. 801, ирема оним лицима,, која су кажњена а нису се жалила? Свих седам лица кажњенп су по једном реФерату, и једном пресудом. Моли се уредништо за објашњење у наредном броју, како не би суд дошао до одговорности приликом извршења пресуде." — На ово питање одговарамо: Према онима, којп нису изјавили жалбу на пресуду тога суда Бр. 801, пресуда је постала извршном 10-ог маја ове године у смислу § 15. н 16. Полицијске Уредбе. Како је од тогадана, па до сада, протекло впше од три месеца, а она пије према њима извршена, онда је она застарила, и сада се не сме и не може извршити у погледу казне затвора. ПГго се тиче досуда као: таксе, дангубе сведока итд. може се извршити, јер у том погледу није застарила. Како је, међутим, овде неко од органа општинског суда пропустио да изврши пресуду према оној двојци, којн се ннсу жалили те су они тако сада избегли казну а они који су се жалили издржаће је, то према њему треба предузети закопске мере. II Суд општинске лучинске, актом својим Бр. 794, пита: »У члану 30. закона о општинама стоји, да на општинском збору имају право гласа сви пунољетни граЈ ; ани — чланови општине — којн плаћају држави најмање 15 динара непосредног пореза годишње, рачунајући ту и стални државни прирез. Прошле године објашњено је од стране тога уредништва, да се за стални државни прирез сматра само 75°/ 0 а не и 25°/ 0 који је био одобрен привремено једногодишњим Финансиским законом. Ражањско Пореско Оделење, ио чл. 21 зак. о општинама, оверило је преписе раснореда Бр. 6. за т. г и послало овом суду за састав гласачких спискова, са свима облицима који спадају у састав непосредног пореза, као и целу разрезану суму државног приреза са стопом 100%. Како је сада време да се састављају гласачки спискови, то бсз сваке сумње, сви имају саставити ове спискове са непосредном порезом и државним прирезом онако, како распореди гласе. Да се пе би погрешно саставили гласачки спискови, и што би ово бнло противно и самом уставу, то суд учтиво моли уредништво, да изволи у свом паредном броју објаснити, да ли се за право гласа има рачупати, поред сталног државног приреза 75°/ 0 , и привремени 25°/ 0 којп законом за стални није утвр^ен, већ само остао наређењем као и за прошлу годину ?« — На ово питање одговарамо: Према члану 76. закоиа о непосредном порезу, сталнн државни прирез износи свега 75*А.

У сталнн државни прирез никако се не могу убројати прнвремени ирирези, који се предвиђају Финансиским законом. Према томе, п ако је пореско одељење урччупало у суму сталног државног приреза 25°/ 0 прнреза из Фннансиског закоиа он се при прављењу гласачког списка не сме узимати у обзир ннти урачунавати за право гласа. Кад, дакле, општински суд приступи изради гласачког списка, он нека код сваког лица одбијс од укупне суме приреза 25°/ 0 , па ће према остатку изнаћи, да ли дотично лице има право гласа или не. III Деловођа општнне вар. Мионице, пита: »Молим уредништво да ми изволи објаснити следеће. При овоме срезу има 2. среска практнкапта, који су из оближњих села, где имају непокретно имање, задругу и куда свако вече иду својим кућама. Настаје питање: које су општине они грађани — да лн ове где су као неуказни слулшеници на раду аналого чл. 17 зак. о општ. или су оие где имају нспокрстног пмања и где им задруга и Фамилија станује ? Где треба да се задуже личним порезом ? Где да се уврсте у бирачки списак?« — На ово питање одговарамо: Члан 17. закона о општинама јасан је. Сви државни чиновници, свештеници оба реда, учитељн и неукаани службеници државни, по закону су чланови општине где служе. Према томе, оии ту морају и порез плаћати, а ту морају бити уведени и у гласачки списак. IV Суд општнне дворншке, актом својим Бр. 877, пита: „Чланом 8-им.закона о пороти, предвиђено је, норед осталог, и то. да се издате поротничке награде накнаде каси од кривца, у протпвном ако се од кривца нема од куда наплачити да плати село. варош или варошица, из које је кривац птд. но начин извршења овс наплате иије одређен. Суд ово општински, као претплатник тога листа учтиво моли урддништво за објашњење : како ће се ова накнада порезивати иа село и плаћати —да ли по пореским главама, или ће се стављати у буџет општински и по томе чинити ове исплате. Ово је потребно суду знати, пошто такав један случај има на извршењу, а буџетом није ова исплата предви1)ена, а и надзорна власт није одобрила одлуку одборску о норезивању ове исплате по пореским главама." — На ово гттање одговарамо : И ;плата поротничких награда уноси се у буџет, као и сви остали законски издатци. Али кад је у своје време пропуштено да се у буџет упесе сума па овај рпчун, онда исплату учинити из познције не-