Policijski glasnik

БРОЈ 33.

110ЛИЦИЈСКИ ГЛАОНИК

СТРАНА 263

предвиђених општинских иотреба у смнслу чл. 133. закона о онштинама. Ако је случајно и та позиција псцрпљеиа, онда треба донети одлуку у смиелу чл. 10. закона о окружним среским и општинским буџетима и иаћи нзвора одакле да се исплатн, па то иослати па одобрење г. Министру Финансија. V Суд општине островачке актом својим Вр. 1559 пита: »Срећко п Милисав Анђелпћ, теж. пз Остре, тужбом својом од 15. октомбра 1907. год. № 2415, тужили су овоме суду Српску Државу, за заузеће земљс, и вредност исте одредили су 40. динара. Ако би се и преко вештака ово имање проценило, не би вредност прешла преко 100 динара. Па пошто је општииски суд, по § 6. суд. грађ. поступка, надлежан судити спорове о непокрегиим имањима закључно до 100 динара, и да би овај спор могао расправити и своју пресуду донети, моли се уредништво, за објашњење: кога би судмогао одредити и нарочито позватп да заступа Српску Државу, у оваквим споровима, пошто ово земљпште подлежи надзору чувара Држав. Шума. 1< — На ово питање одговарамо: По ставу 6. тачке 3. члана 86. закона о општинама п § 27. т. в. грађанског судског поступка, општински судови нису надлежни да суде грађанске спорове где је у питању државна и општпнска имовина. Али кад је суд веК примио тужбу, онда нека на рочпште позове државног правобраниоца при Министарству Фннансија, па ће он дати потребан одророр за државу као њеп заступник. VI Суд општине богавске, актом својим Вр. 738. пита: »По чл. 74. тач. 6. зак. о непосредпом порезу, ослобођавају се лнчне порезе судски осуђеници на затвор, заточен.е или робију, за све време одржања тнх осуда, ако је оно дуже од године дапа. Како у овој општини има лице, које је пуштено условно оа осуде, то се моли уредпиштво да преко свога листа овај суд обавестн у слсдећем: 1. Да ли се казна сматра за нздржану опнм лицнма, која су са осудс ицгчтена условно ; н 2. Да ли се таква лпца тробају заду жнвати личпом порезом:" — На ово пптање одговарамо: Условни отпуст не можс се изједначнти са издржапом ни опроштеном казном, јер се лнце, находећи се на условном отпусту, може увек вратити у казнени завод кад наступе узроцп које предвиђа закон о условпом отиусту. Према томе, условно отпуштене осуђенике не треба задуживати личпом порезом, јер су они ослобођени по чл. 74. тачка д. закона о непосредпом порезу. Ако је којп већ задужен, пска се жалп Пореској Управи па ћс бити ослобођен.

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА И КАСАЦИОНОГ СУДА Председници, потпредседник, кметови и одборници бирају се на три године, а избор оних, који су изабрани на општим изборима у смислу чл. 181. в. закона о општинама, важи за период 1910—1912. године. В. П., из С жалио се Државиом Сапету противу избора кмета ссла с који је извршон 5. априла 1910. годинс, због ових нспрапилности: 1. п1 то општннски суд у објави својој, којом је сазиао збор за овнј нзбор, није објавно и број правних гласача по азбучном спиеку; 2. што су нека лица дпа пут уписапа у азбучни списак, иа два нут и на збору гласала; 3. што бирачки одбор није поставио гласачке кутије оним редом, како прописује трећи став чл. 54 6. зак. о општинама; 4. што бирачки одбор, приликом отварања кутије и пребројавања куглица није поступио по чл. 54. њ. зак. о општинама, т. ј. куглице је пребројио само председиик бпрачког одбора, а није дао, да их преброје и ошптински одборник и представник листе; и 5. што је бирачкн одбор кандидата Д. О. огласио за изабраног кмета само за 1910 годину, противно чл. 101. и 181. в. зак. о општннама. Други Одсек Државног Савета, по оцени жалбених навода и расмотрењу изборних акта, нашао је, да су наводи под 1. и 3. без вредности, навод под 4. без доказа, јер се записником не утврђује, навод под 2. без утицаја на ресултат избора, а да навод под 5. стоји, јер се из записника одн. одлуке бирачког одбора види, да је бирачки одбор каидидата Д. О., који је добио просту већпну гласова, иогрешно огласио за изабрапог кмета овог села само за 1910 г. већ је бпрачкн одбор, у смислу чл. 101. п 181. в. закопа о општпнама, бно ду жан огласптн га за кмета за иерпод 1910 —1912. год., пошто по наведеним закоиским прописпма овај избор има да важп за трн године.

С тога је, на основу чл. 170. закона о општпнама, решио, да се жалба одбаци као пеумесна, иу с тпм да бирачки одбор у смислу горњих примедаба донесе своју нову одлуку. Одлука од 20. маја 1910 год. № 6697, Јос. 11. Ст.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ

Т Р А Ж И С Е Нашс послансгво у Софији изиоштено јо од бугарских пласти, да је некп Мил.ан, чије је нрезиме иепознато, живео од ире три годино у Варпи, у кућп Ангелине Паиајотове у ,,војничкој" улици, и да је пре шсот месеца отишао иезнано куда, поневши са собом и кључ од стана у коме је био. Како се за њега ннје могло иишта сазнати до сада, то се овим путем иозива, ако је у Србији, да се јави власти и изјави шта ће са својим стварима, које се и даиас налазе у стану номенуто Ангелине. Ако он није у Србији или није у животу, а ма који би знао што о њему. нозива се да ' о томе извести Антропометријоко — полицијско одељење у Београду, с нозивом на његов акт АБр. 1 5 42 најдаљо за 15 дана.

УХВАЂЕН Мил.адин Манојловић, одбегли осуђеник, чију смо сдику и потерницу изпели у прошлом броју, ухваћен је.

П О Т Е Р Е Милан Николић., Циганин, осумњичеи је да је извршио крађу у судници општине брапковинске, којо.м је приликом одпео п печат општински. Ои је омалеп, са густом црном брадом, у оделу грађанском. — Депеша начелника среза ваљевског Бр. 13926. Живко Маринковић, из Београда, осуђепик ножаревачког казненог завода, чију слику доносимо, побегао је са рада.