Policijski glasnik

СТРАНА 344

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 43.

4427. молиоцу оспорио право на пенсију са разлога, што он нрема уверењу Министарства Унутрашњнх Дела од 6. децембра 1904 год. № 33913., на дан пенсионисања, није испунио услове §71. закона о чиновницима грађанског реда, јер је у то време имао свега девет година, три месеца и шеснаест даиа указне службе. Према овоме, и ово поновно тражење молиочево неумесно је, јер се по §71. зак. о чиновницима грађ. реда право на пенсију стиче само по навршетку десет година службе, што са њим није случај. С тога га је решењем од 28. априла 1910 год №7619. одбио од тражења. По изјављеној жалби, Државни Савет нашао је. да ожалбено решење Министрово не одговаразакону саових разлога: По § 68. закона о чиновницима грађанског реда, краљ сгавља у пенсију чиновника на предлог надлежног Министра, а по саслушању Министарског Савета. Као што се из акта види, жалитељ је указом од 1. јула 1903 год., као писар I. кл. Управе града Београда, на основу §70. закона о чиновницима грађ. реда, стављен у стан.е покоја, са пенсијом која му по годинама службе припада. Противу тога указа жалила се Државном Савет/ Гллвна Контрола, ну жалба јој је одл*ком ДржавЕШг Савета од 4. новембра 1905 год. Бр. 7965. одбачена као неблаговремено поднесепа. Како је тимо овај указ о пенсионисању жалитељевом постао извршан, то Министар није имао ослонца у закону, што је жалитеља одбио од тражења, да му се призна право на пенсију, и Главна Контрола има само жалитељу да одреди количину пенсије по годинама службе, а на основу чл. 18. тач 10 и чл. 95. тач. 11. закона о свом уређењу од I. маја 1892 г. Без утицаја је на тражење жалиоца § 71. закона о чииовницима грађаноког реда, на који се Министар у ожалбеном решен.у позива, кад је жалилац стављен у стањо покоја са пенсијом која му по годинама службе припада, а тако исто и позивање на чл. 172, Устава, по коме се никаква пенсија, -милостиња или награда не може дати из државне касе, ако није основана на закону, кад је указ о пенсинисању жалитељевом заснован на§70. зак. о чиновницима грађ. реда. Министар Финансија писмом од 30. јула 1910 год. ДРБр. 11.1:17. известио је Државни Савет, да се са предњпм посматрањем не слаже, и да остлје при разлозима у свом решењу, да жалитељ није могао задобити право на пенсију, јер за то нијо имао прописан број година службе ио закону о чиноиницима грађ реда, а сем тога сматра да су овим погрешним указом о његовом пенсиописању погажене нозитивне законске одредбе, и да га Ескл .учиво због његове неааконитости не треба ни извргпивати. Државни Савет није усвојио ове разлоге, већ је остао при првом свом посматрању, па је с тога донео одлуку, да се ожалбепо решење ноништи. Одлука од 10. августа 1910 год. №7410. Јос. К. Ст.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈА.ВЕ

П О Т Е Р Е Грујица МилићевиЉ, бивши пожарник и служитељ чиновничке задруге, побегао је из кварта теразијоког, где је био пртворен за крађу. Он је стар 3 5 година, висок, плав, у жућкастом оделу. — Акт кварта теразијског Бр. 12391. Душан Стокић, из Богатића, покрао ]е овога газду па за тим побегао. Од отвари однео му је један пар одела, један пар чизама, један пар ципела и један шешир, ове у вреднооти 1511 динара. Он је отар 20 година, средњег раота, лица округлог, без бркова. У оделу је оељачком, ако није обукао украдено. — Акт начедника ореза јадраноког Бр. 1 9 56 1. Радисав Младеновић, кочијаш, одговара код кварта дорћолоког за крађу, али се налази у бегству. Он је стар 2 2 године, родом из Поповића у срезу космајском. — Акт кварта дорћолоког Бр. 6171. Непознати крадљивац, ноћу између 2 8. и 2 9. прошлог меоеца, украо је оа цигљане Илије Милушића, у Београду, један машиноки кајиш у дужини 5 метара а широк око 1 5 ом. и једну вагу жуто обојену. — Акт кварта палилулоког Бр. 9516. Светомир Ратајац, келнер, одгопара код кварта савамалског за крађу, а.ш се налази у беготву. Он је отар око 2 2 године, виоок, плав, ћосав. — Акт кварта савамалоког Бр. 9800. Чедомир Ђебић, из Маковишта, има да одговара за тешку телесну повреду, али се налази у беготву. Он је отар 3 0 година, висок, танак, плаве косе, бркова отворено риђих, очију жутих, на десном палцу има посекотину, у оделу је сељачком. — Депеша начелника среза црногорског Бр. 8 98 4. Марко Стојановић, тежак из Остре, има да издржи 1 5 дана затвора и два меоеца полицијског надзора, али се налази у бегству. Он је стар 50 година, црномањаот, просед, у сељачком оделу. — Акт начелника среза љубићоког Бр. 1 4 56 5. Непознати крадљивац, украо је Илији Павловићу, отуденту, из каФане ((Париз" један зимски капут боје црне, дугачак, гладак са Фирмом : а Алекоандар Коцев, кројач Београд". — Акт кварта теразијоког Бр. 1277 6. Непознати крадљивац, украо је 6. овог меоеца из каФаие (,Таково в Чеди Спаоићу, шефу отанице, један зимоки капут, од црног ластика оа крагном од иотог штоФа, и поставом карираном. Исггод вешалице налази ое Фирма радње: (( Стојан Павловић и Милутиновић, Ниш". Акт кварта теразијског Бр. 1 2459. Стојко Јовановић., цариноки стражар при царинарници оавској, напуотио је олужбу и са собом одпео ове државне ствари: одело које на себи има и државну пушку модела 8 0-5 оа 100 метака. Он је стар 3 5 година, средњег раота, танких црних бркова, обријаи, сувоњав. — Акт Управе града Београда Бр. 40602. Радомир Јовановић, без занимања, 6. овог меоеца украо је из гуња Алекси Бабићу, предузимачу, кад је овај оедео у ((Урошевој® каФани у Београду, једаи пешкир у коме је било 20 наполеондора и једна меница од 720 динара, датирана под 5. повембра ове године,

оа роком од меоец дана, са акцептом оштећеног Алексе и његовог брата Миливоја Бабића, без иваквог другог потпиоа. Радомир ]е отар око 2 4 године, плав, буцмаот, избријан. малих бркова, омален и дежмекаст; од одела имао је на оеби црно оако одело и зимоки капут. — Акт кварта теразијоког Бр. 12747. Препоручује ое полицијским и општинским влаотима, да за овим нобеглим лицима учине најживљу потеру, и у олучају проналаска стражарно их упуге власти која јепотерницу издала, с позивом на означене бројеве акта илп депеша.

УХВАЋЕНИ Ранко Тадић, одбегли притвореник, чију смо потерницу донели у Бр. 41. ухваћен је. — Депеша начелника среза ваљевског Бр. 1 9 5 3 9. Тодосија Вујашанина, слугу, чија је потерница изашла у бр, 42. овога листа, ухватио је начелник среза отуденичког, те је, тако, преотала потреба за даљим тражењем.

МАНГУП С ГОКА Код оуда општине рековачке налази ое једна мангуп кобила, матора 7 година, длаке доратаоте, лиоаста, на леђима има четири белеге од убоја. — Акт начелника среза левачког Бр. 13216. У реону кварта врачарског нађена је једна мангуп кобила длаке доратаоте, слепа. — Акт кварта врачароког Бр. 12178.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА Г. Марку ТриФковићу, народном пооланику и бив. министру, нестао је, приликом оеобе, један кожни зелен новчаник са монограмом (( Т В у коме је био један златан нротен са једним дијамантским каменом. — Акт кварта теразијоког Бр. 12506.

КРАЂА СТОКЕ Михајлу Благојевићу, из Сипића, украдене оу две кобиле, једна алатаста а друга мрко-доратаота, обе маторе око 7 година. — Депеша начелника среза лепеничког Бр. 222 7 3. Ноћу између 27. и 28. прошлог меоеца, ненозмати крадљивац украо је Животи Ђурићу, из Ђуринца, једну кобилу матору 5 година, зелену оа жигом (( К". — Депеша начелника среза космајског Бр. 1 2093. Обраћа се пажња свима нолицијоким и онштинским властима на ове крађе и крадљивце.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Ш 1

уредник Милорад А. Вујичић.