Policijski glasnik

СТРАНА 80.

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 10.

дања. Никакве друге рефдексије и закључци општинског суда и одбора нису законом дозвољени, из чега би они могли и смоли изводити да дотично лице није доброг владања. Кад се из акта не види да је тужиља ма кад осуђивана судом за нроста из користољубља учињена злочинства, нити да се налази под судским ислеђењем, због ових дела, а са којих разлога једиио суд са одбором може у увереп.у тврдити да није доброг владања; а међутим из инкриминисаног уверења види се, да су оптужени дали уверење тужиљи да она пије доброг взадања, јер има »страст да се са људима свађа, пре шре, завађа једног са другим, у опште прсзире сељачки сталеж, називајући га речима, које не доликују пи простом човеку, а још мање образованом у који рсд она спада, онда су оптужени овим изразима и тврђењем да није доброг владања, учинили дело из § 213. крив. зак. јер се тиме руши углед тужиљи, а сам статус да нијо доброг владања, и по општем мњењу и по нравима парода као бешчашће, а и по стању лица кар уврода части појавл>ује. Палажоње Касационог Суда да су оптужени, као часници и одборнпци општинскн дужни да на захтев власти издају уверењо о владању чланова своје општино, тачно је, — али према напреднаведсним одредбама чл. 97. у вези чл. 16. тач. 3. под а и б закона о општинама, — није тачно, да су они власни издааати оваква уверења, којима со противзаконо врођа част и углед дотичног лица, за кога се уверење о владању издајс. Па кад су они, противно закону, издали инкриминисано уверење, -ј—' онда настаје питањо: о који су се закоиски пропис огреишли. По налажењу првостепеног суда они имају одговарати за доло нз § 213. крив. зак., и никако пи по којем другом зак. пропису, па ни за дело из § 111. или § 122. у вези § 132. крив. зак., јер по оба ова дела оскудевају карактерни знаци, који би их као такова представљали. Но стоји иавод оделења касационог суда, да су оптужени као нопосредгш представници власти далп ту своју оцену по овом личном схватању и познавању ствари, јер то закон нпгде нс дозвољава пого чак и нормира у чл. 16. тач. 3 под а и б. зак о општинама, за кога со смс рећи да јо рђавог владања, а најмање се сме узетп навод »римедаба да со ничим но утврђује: да је означепа констатација инкриминисаног уворења неистинита, јер би се на тај .начин тужплац стављао у положај да он доказујо како јс конститација инкриминисаног увероња неистинита, у место дужностп да онн то доказују, ако би томо у оппгго но закону могло бити моста, јор је нссумљиво да су оптужени издавањем овога увероња, а противно законским пропнсима имали намеру за иовреду части тужитељичинс (( . Оиштаседиица Касационог Суда усвојила је примедбо свога оделења а одба-

цила противразлоге ириостепоног пиротског суда. 1У1. Л Р

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ ♦ П О Т Е Р Е Идија Соломоновић, оеуђеник ииишог казненог завода, (чију олику изнооимо), родом из Давидовца, ок]). крајинског, а који је био

Петар Томић, обућар из Ииша, одговара за дело из § 24 2. кр. закона, али ое налази у беготву. Он је стар 30 година, средњег раота и у опште плав. Депеша начелства округа нишког Бр. 28 4 57. Нрепоручује се полицијоким и ошптинским властима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају проналаока стражарно их уиуте властпма које су потернице издале, о позивом на означене бројеве акта или депеша.

на дечењу при нишкој окр. болпици, нобегао је 6. ов. месеца. Он је отар 35 год., раота оредњег ; косе и бркова смеђих, очију жућкасто плавих; од особених знакова има: брадавицу величине сочива за 2 о. напред од десног лоба; младож величине кукурузног зрна за 3 с. изнад средине леве кључие кости; брадавицу величине кукурузног зрна за 8 ом. иоиод леве оиее; и брадавицу величине кукурузног зрна за 3 ом. иопод и у лево од десне оисе. Депеша Управо нигаког Казнсног Завода Бр. 9 37. Савка, жена Владимира В. Ђорђевића, Циганина из Батовца, одбегла је од свога мужа, и том приликом украла му и 2 00 динара у готову новцу. Савка јо стара 42 године, оредњег раста, пуиа. Од одела има на оеби: црну сељачку сукљу, половну црвенкаоту роклу п на глави жуту шамију. Ради лакшег проналаска износимо и њену олику. — Акт среског судије среза ножаревачког Бр. 1713. Мидија Жупац, из Врњаца, одговара за опаону крађу, али ое налази у бегству. Он је отар 2 5 година, средњег раста, омеђ. Депеша начелника ореза трстеничког Бр. 3446.

КРАЂЕ СТОКЕ Кооти Станковићу, шз Остружнице, украден је коњ длаке црне, стар 9 година, у обе задње ноге путоногаст, има жиг (( К". Акт начелника среза пооавског, округа београдоког, Бр. 3 587.

Живану Урогаевићу, из Трбушнице, украдона су два вола. Један је жут без рогова, други зелен у десно око зрнаот, отари по 8 година. Депегаа начелника ореза поцерског Бр. 208 6. Код Махмута Ибраимовића и Рага Малићевића, Цигана из Лесковца, ухваћено је 1 3 коњских грла. Од њих оу: коњ мрк, отар 1 2 година, жиг (( Т"; коњ мрко-вран, цветаот; коњ зслен; коњ дорат ровагаен у лево уво ; коњ дорат оа жигом положено (( В >:1 ; коњ бео, коњ вранац, цветаот; коњ алат; два коња мрко-доратаота; коњ дорат, цветаот, жиг „О" ; кобила врана жиг (( 0"; и коњ враиац. Депепга начелника среза алексиначког Бр. 3596.

Љубисаву Тодоровићу, из Лесковца, украдена је једна јуница, длаке беле, без роваша, стара годипу дагга. Акт начелника среза пооавског, округа бооградоког, Бр. 2861. Обраћа се пажња свима полицијскгш и општинским властима на ове покрађе.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.