Policijski glasnik

СТРАНА 120.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 15.

А ако со уговором странака аалога (интабулација) и поред ове забрано конституише, онда јо такав уговор по навеведеном § 305. и 538. грађ. зак. у вези § 471. тач. 4 а грађ. пост. ништаван, и суд ће га по тужби ма које стране поништити кад му со то затражи и док интабулисано имање под поменутом забраном постоји. У прилог овог мишљења Апелационог Суда постојн у тач. 1?. поменутих правила за извршење поменуто наредбе тач. 4 а § 471. грађ. с. пост. изрично објашњоњо Министра Правдс, где се јасно вели: »да кад се једно добро ни којим начином. не може отуђити следствено да се оно ни задужити не може "... »ако би иоверитељ ставио за сигурност дуга интабулацију на горње имање, јер ионем је законодавац казао, да се то имање несме иродати, узима св да иоверитељева интабулација стоји на једном имању, кога уираво нема"-... У IV. одољку помен. тач. 12. правила објашњава се Ђ да ириватни иоверитељи сами воде бригу о томе, колико који имања има, и да ли који има и таквог имања, које се на случај ако се зајам учини, иа на време не илати, у иоиис узети може 3. Кад со интабулација не можо ста]?ити на имањо које стоји под заштитом тач. 4 а § 471. грађ. с. пост. јор она има за циљ овлашћ њо поверитољево, да со продајом имања на интабулисано иотраживање наплати, онда глсдиште Касационог Суда изрочено у примедбама: да је наплата интабулисано сумо у овом тронутку релатпвно, а не апсолутно немогућа што дужник може стећи доцније и вишо имања; а сем тога, што се могућност наплате има да цени тек приликом извршења осуде, —- стоји у колизији са наређењем тач. 4 а § 471. гр. с. пост. Овај закон забрањује, да зомљоделац може задужити заштићено му имањс, што се изравнава отуђењу, п да се стављање интабулације на то имањо сматра као да је стављена на имањс, кога зомљоделац нема и које јс искључеио из промета. Егзистенција овакве интабулацијо противи се одредбама § § 305., 314. и 538. грађ. законика и легалност конституисању такво интабулације има со у свако доба, кад буде пред судом оспорена, одроћи и огласити њен нулитет, јер јој оскудева законски основ, а но само онда кад се тражи реалисање интабулисано тражбине. Интабулација је сталан и трајан терет на имању и има за циљ његово отуђењо те сс по тач. 4 а § 471. грађ. с. пост. у свако доба може по захтсву скинути по оном истом принципу, по коме се може поништити и уговор о отуђењу У овом спорном случају спорни уговор садржи одредбе како о уговору куповине и продаје и исплати цене, тако и о конституисању интабулацијо у корист туженог као купца. Па кад со тужбом тражи поништај целог уговора што је противан тач. 4 а § 471. гр. с,. пост. онда поништај уговора куиовине и продаје као главне ствари повлачи и скинуће интабулације, јер се овим по § 915. грађ. зак. враћа ствар у првобитно стањс".

Касациони Суд усвојој општој седници усвојио је примедбе свога .111. одељења. а противразлоге Апелац. Суда одбацио, М. Л Р.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Јаков Бончар, из Љубљане у Славонији, чију олику изнооимо, окривљен је због ФалсиФиката, а.ш се налази у бегству.

Јаков Бончар.

Јаков је стар 31 годину, оредњег раста, лица пуног округлог, косе смеђе, очију плавих, Акт Управе града Београда Бр. 1 1 480. Љубомир Стојковић и Миливоје Милетић, осуђеници Пожаревачког Казнсног Закода, побегли су са рада. Љубомир је стар 21 годину, малог раста, косе црне, чела малог, обрва и очију црних. бркова малих црних. Миливоје има 2 0 година, високог је раста, косе, обрва и очију црних, бркова малих жутих. Нрви је родом из Боограда, други из Крагујевца. Депеша Управе Пожаревачког Казненог Завода Бр. 1 57 5. Велисав Адамовић, земљоделац из Стубленице, стар 18 годииа, виоок 160 ом. коое риђе, бркова малих белих, обрва белих, добро развијен, по дицу пегав и црвен, у оделу сељачком, одговара за покушај убиства, али се налази у беготву. Депеша Начелника Ср. Тамнавског Бр. 257 1. Препоручује се иолпцијским и оиштиискпм властима, да за овим нобеглим лицима учине најживљу нотеру, и у случају проналаска стражарно их унуте властима које су потернице издале, с позивом на означене бројеве акта или денеша.

ПОЗИВ НА ПРЕДАЈУ Вогдан М. Станић, из Коњарника, чија се слика износи, извршио је 17. јула пр. год., убиство надПетром Шутовићем из Коњарника, и покушај убиотва над Видаком Иеровићем из истог села, — учинио дела казнима по М 15 5. у вези § 41. кривичног закона, па побегао и у иноотранотву се крио ове до 12. априла ове године, када се вратио натраг и из брзометне нушке убио Видака из Коњарника, па опет побегао. Богдан М. Станић по извршеним поменутим делима одметнуо се од власти да чини и даље казнима дела. Богдан је отар 21 годину. раста средњег, сув, бркова малих, црних, голобрад, црне косе, очију омеђих, од одела има на себи: војничке нанталоне, цокуле, плаву шајкачу и сељачки Фермен од црног сукна; носи собом реденик и брзометну пушку, На оонову чл. 9. закона о јавној безбедности Начелотво Округа Топличког позива Богдапа да се у року за 20 дана, од дана, кад овај оглао изађе у „Српским Новинама", пријави најближој полицијској власти или најближем Нрвостепеном Суду. Ако-се Богдан не одазове овоме позиву, начелство ће са њим поступити по чл. 10. закона о јавној безбедности и огласити за хајдука. Из канцеларије Начелотва округа Топличког 15. априла 1912. год. у Прокупљу Бр. 2886.

КРАЂЕ СТОКЕ Марку Маринковићу, из Куле, украдена су два коња. Један је затворен алат, у обе задње ноге путаот, на предњој левој нози, изнутра над копитом, има белу длаку, лисаст, матор 5 година, и има жиг положено (( К". Други је отворено алат, матор 6 година, у обе задње ноге путаст, лисаст. Депеша Пачелника Среза Пожаревачког Бр. 6222, Манастиру у Букову, украдена су два коња. Један је стар 10 година, висок 150 см. без роваша, а други матор 7 годипа, висок 145 ом. такође без роваша. Депеша Начелства Округа Крајинског Бр. 4024. Обраћа се пажња свима полицијским и општинским властима на ову покрађу.

У X В А Ћ Е Н Драгомир Николић, одбегли осуђеник, чија је слика изнета у прошлом бројЈ лиота, ухваћен је и враћеи у Завод.

Богдан^М. Станић.

Штампа Краљ. Срп Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.