Policijski glasnik

БРОЈ 35.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 16. СЕПТЕМБРА 1912.

ГОДИНА VIII

§§| ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕШ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА)

„ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" ИЗЛАЗИ ЈЕДАНПУТ, А ПРЕМА ПОТРЕБИ И ВИШЕ ПУТА НЕДЕЉНО. ПРЕТПЛАТА СЕ ПОЛАЖЕ У НАПРЕД, И ТО НАЈМАЊЕ ЗА ПОЛА ГОДИНЕ, КОД СВИЈУ ПОЛИЦИЈСКИХ ВЛАСТИ, и износи: 20 ДИНАРА НА ГОДИНУ ЗА ДРЖАВНА И ОПШТИНСКА НАДЛЕШТВА, а ЗА СВЕ ДРУГЕ ПРЕТПЛАТНИКЕ У ОПШТЕ 12 ДИНАРА ГОДИШЊЕ. ЗА ИНОСТРАНСТВО: ГОДИШЊЕ 24, ПОЛУГОДИШЊЕ 12 ДИНАРА У ЗЛАТУ. ПОЈЕДИНИ БРОЈЕВИ „ПОЛИЦИЈСКОГ ГЛАСНИКА" НЕ ПРОДАЈУ СЕ. РУКОПИСИ СЕ НЕ ВРАЋАЈУ.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предДог Министра Унутрашњих Дела, а по саслушању Министарског Савета, на основу члана 2. и 93. закона о изборима Народ. Посланика решено је: да се на дан двадесет трећег септембра ове године изврши избор једног Народног Посланика за варош Пожаревац. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 6. септембра 1912. године, у Београду,

Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предлог Министра Унутрашњих Дела, а на основу члана 70. закона о уређењу округа и срезова, решено је: да се окружна скупштина у сваком округу сазове у редован сазив на дан двадосетога септембра ово год. у окружном месту. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 7. септембра 1912. године, у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I, благоволоо је, на предлог Министра Унутрашњих Дела, поставити : за начелника прве кла,с з Министарства Унутрашњих Дела, са годишњом платом од 7072'80 динара, колико је и до сада имао, Милорада А. Вујичића, начелника исте класе округа крагујевачког, и за управника треће класе вароши Београда, са годишњом платом од 5052 динара, колико је и до сада имао, Манојла Лазаревића, начелника исте класе Министарства Унутрашњих Дсла, — обојицу по службеној потреби. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 4. септембра 1912. године, у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар 1, благоволео је, на предлог Министра Унутрашњих Дела, поставити : за начелника треће класе округа крагујевачког, Марка Ђурашковића, јавног правозаступника из Краљева.

Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела 7. септембра 1912. године, у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предлог Министра Унутрашњих Дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да со Гојко Павловић, управник првс класе вароши Београда, по својој молби, а на основу § 69. закона о чиновницима грађанског реда, стави у стање покоја с пензијом, која му проЛа годинама службе припада. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дола, 4. септембра 1912. године, у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I, благоволео је, на предлог Министра Унутрашњих Дела, поставити: за комесара сењске полиције у рангу начелника среског прве класо Андреју Станковића, комесара железничке полиције у Нишу у рангу начелника среског исте класе, по службеној потроби; за комесара железничке полиције у Нишу у рангу начелника среоког треће нласо Негослава Ј. Ђају, полициског писара у Оставци; за секретара треће класе начолства округа моравског Атанасија Николића, полициског писара прве класо среза пожаревачког; за секретара треће класе начелства округа врањскога Боривоја Алексића, полициског писара друго класе иачелства округа пожаровачког; за начелника треће класе среза ражањског Косту Спасића, судског писара у оставци; за полициског писара прве класе начелства округа пожаровачког Стована Љ. Остојића, бившег артилериског поручника ; за полициског писара друге класе среза добричког Спиру Коцића, полициског писара исте класе среза азбуковачког, по службеној потреби; за полициског писара друге класе среза јасеничког, округа смедеревског, Васи-

лија Николајевића, бившег полициског писара; за полициског писара треће класе начелства округа нишког Миливоја Поповића, полициског писара иоте класе среза добричког, по службеној потреби ; за полициског писара треће класе среза бањског Василија Тодоровића, бившег полициског писара ; за полициског писара треће класе среза пожаревачкога Милорада Милојевића, апсолвираног правника; за полициског писара треће класе среза жупског Александра Ђорђевића, пореског помоћника, и за полициског писара треће класе среза азбуковачког Михаила Л. Јеремића, прак« тиканта начелства округа ужичког. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 11. септембра 1912. годино, у Боограду. РАСП ИС свима, окрузкним нач:едствима и Управи вароши Веограда Шелезничке пруго, телеграФске и телофонско линије јесу јавна добра, и као таква она су намењена за службу, не само грађана нашо земље, но и иностраног света. Зато интерес јавног саобраћаја и служба телеграФом и телефоном, као и углед наше државе, неминовно захтевају да су железничке пруге, телеграФске и телеФонске линијо, стално и непрекидно у добром и исправном стању. Из појединих предмета, који ми долазо на решење, поводом жалби кажњених лица због повреде железнички пруга, телеграФских и телефонских линија, као и представке Краљевско Српске Државне Железничке Дирекцијо и поштанско-толеграфског одсљења Министарства Грађевина — ја сам увидео, да со ови објекти често кваро од стране несавесних лица, а поглавито распуштене чобанчади. Врло су чесги случајеви да чобани чувају стоку по самој железничкој прузи, те тиме оброњавају пругу; или са исте узимају и бацају камење; или ваде си-