Policijski glasnik

СТРАНА 280.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 35.

ђање ове по закону о накнади штете учињене злонамерном паљевином припада среској власти«. Па како је начелник сроски сматрао да ни он није надлежан за ма какав рад по наведеној тужби, то је молио Касациони Суд да по праву које му закон даје, роши овај сукоб о надлежности. Касациони Суд, по расмотрењу аката, нашао је: По закону о накнади штете учињоне злонамерном паљевином иследна државна власт кад констатује, да се кривац није могао ухватити, приступа на месту дела оцени штете — чл. 5. Па како је и по овом предмету градски судија вршио кривичну истрагу и констатовао, одлуком бр. 1871, да кривца није могао пр'онаћи, онда је наступила за њега даља дужност, да се под његовим руковођењсм штета и оцени, према чему судија погрешно и противно закону одбија надлежност за овај рад, јер је, напротив, целокупан рад по овом закону састављен у дужност иследној државној власти, која је у овом случају, с погледом и на наређење тач, I § 10. зак. о среским и градским судовима, Срески Суд. Стога је Касац. Суд вратио све акте градско-среском суду и препоручио му да даље поступи по закону. Ј.

чела иопупченог, обрва густих, бркова великих, густих. Депеша управе иишког казненог завода Бр. 3084. Вдадимир Стошић, из Лепенице, одговара за опаону крађу, а.ш ое не зна где је. Стар је 22—24 године, плав, носа кратког, врло малих плавих бркова. Депеша начелника ср. пољаничког Бр 8804, Владимир Јовановић, из Бацијевца у срезу масуричком, који је служио у Аз-Бреоници ореза прокупачког, побегао је из притвора, у коме је био због крађе. Он је стар 18 година, раота повиооког, црномањаот, косе, очију и обрва црних, без бркова, у оделу сељачком. Депешаначелника ор. прокупачког Бр. 1 28 3 3. Нрепоручује ое полицијоким и општиноким властима, да за овим побеглим 'лицима учиие најживљу потеру, и у олучају проналаока отражарно их упуте властима које оу потернице издале, о позивом на означене бројеве акта или депеша.

КРАЂА СТОКЕ Јовану Цукијановићу, из Нереонице, украдена је крава оа панађура у Кучеву. Крава је шарена, матора 3 године, без роваша. Депеша комесара панађура у Кучеву Бр. 8.

као Душан Ераковић, из Б., које име и но постоји, у намери да тужиоца Васу оштети, а да тим путем себи користи прибави, — чиме је створио кривицу кажњиву по § 147. крив, закона. Првостопепи је Суд, пресудом својом осудио оптуженог Михаила на две године робије, за дело прављења и употребе лажне исправе; а Апелациони Суд исту пресуду одобрио. Но, Касациони Суд, примедбама својим од 14. августа 1912. год. Бр. 9455, поништио је пресуду Апелационг Суда са ових разлога: Одобравајући просуду Првостепеног Суда, Апелациони је Суд погрешно узео да у овоме конкротном случају стоји дело ФалсиФиката из § 147. крив. законика. За појам дела из поменутог законског прописа тражи се, поред осталога, да је инкриминована исправа такво писмено, које је од важности за доказ о уговорима, наређењима или ослобођсњима, и у опште да служи за доказ арава и аравних одношења. Мођутим, овде нијо такав случај, јер инкриминовано писмено — цедуља, није исправа у смислу IV одељка § 147. крив. зак. Њоме се, очевидно, не може произвести никакво правно дејство, пошто је утврђоно, да је потписник на цедуљи фиктиван, да. дакле, имо »Душан Ераковић" у опште и не постоји, па да према томе не може бити Фалсификован потпис лица, које и не постоји, и које не може бити ни обвезно; те по томе овде не може бити речи о делу ФалсиФиката из § 147. крив. зак. како је тај суд погрешно узео. Према томе суд треба да размисли : да ли у представљоној радњи оптуженога не стоји дело преваре, или друго које дело, па да за тим донесе своју одлуку по овомо оптужењу.

Један случај сукоба о надлежности између начелника среског и градско-среског суда — по тужби за накнаду штете учињене злонамерном паљевином, надлежан је градско-срески судија, који је вршио извиђање и по самом делу паљевине, а не срески начелник. (Одлука Касац. Суда од 9. авг. 1912. бр. 8618. Начелник сроза нишког представио је Касационом Суду : како је Крста Р. из Ч. актом под бр. 5699. тражио од њега — начелника среског — да општину ч. оптужи првостепеном суду за накнаду штете причињене му злонамерном паљевином; да је по делу паљевине истрагу водио нишки градско-срески суд, но да се овај огласио за нонадложног по горњој тужби за накнаду штете са ових разлога: в горње тражење оштећоног одиоси се на спор са општином, за накнаду штоте, и пошто је код градско-среског суда кривица извиђања а кривац није пронађен и акта овога предмета остављена у архив на основу § 308. кр. пост, — то градско-срески суд нома више шта да ради односно штето паљевином причињено тужиоцу Крсти, већ даље изви-

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Игњат Стојић, кројачки, радник из Шаппа, извршио је крађу овоме газди Николи Отанимировићу, па побегао. Поред овога одела, које је било заложено код газде, однео је и једну плекану касицу

Игњат СтојиЋ.

оа 26 динара у оребру, и један женски сребрни оат. Ради лакшег проналаска, износимо и слику Игњатову. Акт начелства округа подринског Бр. 1 4 4 51. Драгомир Ђурковић, из Тободца у срезу трстеничком, и Вукадин - Дина Милетић, из Ленова у орезу бољевачком, ооуђеници нишког казненог завода, побегли оу са рада. Драгомир је стар 36 година, средњег стаса, оув, деоном ногом рамље. Вукадин је отар 5 2 године, оредњег раота, у лицу смеђ, косе црне,

Љубомиру Стојадиновићу, из Роанде, украдена су два јунца, длаке плаво-шарене, матора по 2 године, без роваша. Депеша начелника ср. реоавског Бр. 17061. Обраћа се пажња овима полицијоким и општиноким влаотима на ове покрађе. »>■»« УХВАЋЕН Петар Стојаковић, побегли осуђеник Митровичког казненог завода, чију омо олику изнели у Бр. 3 3 од ове године, ухваћен је, те је престала потреба даљег тражења..

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

Књига: „ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА" готова је и може се добити како код потписаног, тако и код свију књижара у Београду. Пошто је књига изнела 5 5 штампаних табака, више дакле 30 штампаних табака од онога, што је нозивом на претплату обећано, па је придодат и региотар, то је цена књизи повећана од 5 на 8 динара, како би ое покрили трошкови око штампе. Књижари у унутрашњости могу добити књигу на доплату са 2 0°/ о рабата, ако поруче најмање деоет књига. Појединцима ћу олати такође на доплату. Димитрије С. Калајџић окружни иачелник у пензији (( Његошева» бр. 71.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије Уредник Душан Ђ. Алимпић.