Policijski glasnik

I

ВРОЈ 44.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 347.

дакло позив имао за предмот друго што, неследовање истоме не би спадало овдо. (2) Г1од влаи/Лу се разуме овде како полицијска (»полицајна власт") и опгатинска („кмот") тако и свака друга државна власт („или ко други у име власти«), н. пр. суд, у колико за поодазивање позиву друге којо власти пе лостојо специјални казнени закони. 1 ) (3) Нозив треба да је учињен у име власти, т. ј. потробно је, да орган државне власти, који позива, то чиви као продставник ове власти, а не као приватно лице. Да ли позив испуњујо овај услов, Фактичко је питање. (4) Позив треба наравно да је дошао до знања ономе, коме је уиућен. Не бн дакле било доволлш то, што би му позив био саопштен преко новина, које он није имао у рукама, или што би му позив био прилепљен на вратима за време његовог одсуства из места. 2° Да би неслодовање позиву било иротивиравпо, потробно је наравно да постоји правна дужност на следовање нозиву оне власти, која позива. 2 ) 3° За појам овог кривичног дела потребан јо јодан сиецијал&н услов инкриминације, на име да позвани нпје позиву оледовао „без довољно узрок а к . Да ли су узроци неследовања позиву довољни, Фактичко је питање. 3 ) б) Овај је иступ свршон, чим је протекао рок, који је у позиву одређен за предстапак нласти. Ако се у позиву каже, да позвани има »одмах® предстати власти, Фактичко је питање, да ли је позвани „одмах" предстао. в) Нривац јо онај, који позиву није следовао. Вез значаЈа је међутим, да ли он то није учинпо услед заборава или свесно, пошто внност нијо потрс-бна. 2. Кога полицајна власт нареди у потеру за ајдуцима, на стражу, патролу или у ајку на вредоносне дивљачи, пак не би дошао и не би могао свој изостанак довољним узроцима оправдати". а) 1° Радња се састоји дакле у неследовању наредби иолицијске власти, да се дође у аотеру за ајдуцима, на стражу, иатролу или у хајку на вредоносне.дивљачи. (1) Наредба, којој со но следује, треба дакле да је издана од иолицијске власти. (2) Наредба троба да је дошла до знања ономе, комо је упућена. Уп. 1 а 1° (4). 2° Да би неследовање наредби било аротивиравно, потребно је, да постоји правна дужност на слсдовањо онаквој наредби. Уп. 1 а 2°.

') Уп. Ценип. 813. Ј ) В. Живановић Општи Део § 20 о томе, кад је нечињење (воП. неследовање позиву) нротивправно. 3 ) «Јесу ли узроци довољни или не, вели Ценић (813), власт ће, која суди, оценити. Примера ради наводимо ове околности, које би се као довољни узроци сматрали: смрт у кући; болест позваног или кога од његових блиских, која му не дозвољава, да власти оде; случај, који одласком штету имању нанесе, као што је н. пр. код варошана позив у радне пазарне дане, кад највише муштерија у дућану имају, спремање на дужи пут, инвентирање дућана и т. д.; код сељака: један је пошао да тражи отумарану стоку, други упрегао волове да иде у дрва, трећи уграбио мало бољп дан да што засеје или у пол-у среди и т. д.»

3° И за појам овог иступа потребно је, да позванп није наредби слодовао без довољно узрока (»и не ри могао свој изостанак довољним узроцима оправдати®). Ова околност је дакло сиецијалан услов инкриминације. Уп. 1 а 3°. б) Уп. 1 б односно питања, кад се има узети, да јо овај иступ свршен. в) Кривац. Уп. \ в. 3. Који је одређен на какви земаљски или општински посао, па без довољног узрока не дође или у место за себе замену не пошље, или дошавши неће да ради но ленетвује". а) 1° Радња се састоји дагсле у неследовању наредби вл&сти, да се дође на какав »земаљски к или оиштински иосао одн. да се иошље замена или у ленствовању, ако се је позиву следовало. (1) Под „земаљским" послом има се разумети посао за рачун дрнсаво, округа или среза. (2) Наредба троба да је дошла до знања ономе, коме је упућепа. Уп. 1 а 1° (4). 2° Да би неследовање народби било иротивиравно, потребно је, да је онакву наредбу издала власт за то надложна, и да постоји правна дужност на следовање истој. 3° И овде је сиецијалан услов инкриминације, да позвани није позиву следовао без довољног узрока. Уп. 1 а 3°. б) Уп. 1 б односно питања, кад се има узети, да јо овај иступ свршен, ако се радња састоји у неслодовању позиву. Ако се пак радња састоји у ленствовању, он јс свршен, кад позвани боз разлога но ради. в) Кривац. Уп. 1 в 4. Ко у несрећним каквим случајима или у време какве опасности и нужде, као што су ватра, преплављење воде и тим подобна, на позив полицајне власти или ког другог, који ту власт за оно време упражњава, у помоћ дошао не би, а то би могао без особите опасности за евој живот или имаае учинити". 1 ) а). 1° Радња се састоји дакле у неследовању наредби власти, да се дође у иомоК у каквом несрећном случају, каквој оиасности или нужди (1) Боз значаја је, да ли се је несроћни случај десио једном или већем броју лица, физичким нли правним. 2 ) То исто важи и за опасност и нужду. 3 ) (2) Без значаја је, да ли су носрећни случај, опасност или нужда проузроковани каквом људском делатношћу, од какве животиње или природне снаге. 4 )

х ) Овај иступ састоји се дакле у ароиуштању нужне иомоћи. 5 360 п. 10 немачког к. з., где је реч о овом иступу, познат је под именом <( аараграфа љу6ави л («1леће8рага§гарћ»). Оваква одредба налазила се је први пут у Француском закону о општинској полицији од 1701. год., одакле је прешла у Со<1е репа! (аг1. 475 п. 12), а из овог у прускп Казнени Законик (§ 340). В. о овом §-у: КоМег 84и(1јеп 1, 48, 53. Е1>. МпИег Бје 8(гаЉаге НПГеуегдае!ј;егш1§ 1896. N01411 Бје Г^оШПГерШсћ4 1т с1еи4аоћеп 81гаГгесћ4 1906. 2 ) Тако Ргапћ § 360 Л» 10, 1 а, СИвћаивеп § 360 .V 10 6, 3 ) Према § 360 Ј» 10 немачког, к. з. потребна је оашга опасносг и нужда. В. Ргапк § 360 ЈГ» 10, 1 б и о. *) Уп. Ргапк § 360 Ј» 10, 1 а и б, Оррепћо? § 360 >» 10, 71 а.

(3) Без значаја је, које је добро повређоно несрећним случајем, одн. које се добро налази у опасности или нужди. 1 ) (4) Иесрећни случај је изненадан догађај, којим јс какво добро ве/г повређено и постоји опасност од даљих повреда. Нужда се разликује од несрећног случаја само тиме, што она не треба да буде изненадан догађај. 2 ) О појму оиасности в. Општи Део §13 IV. Опасност се разликује од несрећног случаја тиме, што је потробно, да иовреда још није наступила. (5) Наредба треба да јо дата од иолицијске властч или од њеног застуиника у конкретном несрећном случају, конкретној опасности или нужди. (6) Позив у помоћ треба да јо лични. 3 ) Треба наравно да јо дошао до знања позваноме. (7) Полицијска власт има да одроди, каква је помоћ у конкретном случају потребна. Позвани није испунио својудужност, кад није указао од полицијско власти одређону помоћ, већ ноку другу, која је према његовом мишљењу потребна. 4 ) Тако исто суд нема права да накнадно испитујо, да ли је траженапомоћ била потребна и подобна да отклОни опасност. 5 ) (8) У време, кад се помоћ треба да укаже, иесрећни случај, опасност или нужда треба још да трају, т. ј. потребно је да још постоји бојазан од повреде, одн. од даље повреде. 2° Да би неуказивање помоћи било иротивиравно, потребно је, да је наредба дата од месне надлежне полицијске власти, т. ј. од оне, која према просторном положају угрожоне ствари има да се стара за отклањање опасностн. (1) Могуће је наравно, да су две или више нолицијских власти надлежне. (2) Наредба овако надлежне полицијске власти обвозује сваког боз разлике, који со бави у подручју дотичне власти, становао он ту или не. в ) 3° За појам овог иступа потребан је један сиецијалан услов инкриминације : да је иозвани иозиву могао следовати Ђ без особите оиасности за свој живот или имање к . (1) Довољна је дакле само опасност за живот или имовину. (2) При испитивању, да ли је опасност за живот или имање особита, има се узети у обзир степен вероватноће да она наступи и величина штето, која прети имовини.') Но оправдано је, да се при томе узме у обзир и вродност добра, од којег со хоћо да отклони опасност призивањом у помоћ. 8 )

Ј ) Уп. Ргапћ § 360 ЈГ° 10, 1 а, б и с. 2 ) Уп Ргапћ § 360 ЈС« 10, 1 с. 3 ) Уп. Ргапћ 5 360 Л» 10, 1, 01аћаиаеп § 310 У» 10, с. х ) Уп. 01аћаи*еп § 310, ЈГ« 10, <1. 5 ) Уп. Ргапћ § 310. Л» 10, 1, МоПћ 99, ОШгаиесп § 310 ЈГ» 10, а. 6 ) Уп. 018ћаиаеп § 360 Л« 10, с. ') Уп. Ргапћ § 310 № 10, 2, 01аћаиаеп § 310 № 10, е, Во(еппд Ог А 31, 263. 8 ) Тако Ргапћ § 310 № 10, 2, 82. Ирот. 01вћаиаеп § 310 Л» 10, е.