Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

96 | ЛлуК БЕЛИ

гачког, белог и чистог стабла. Није бескорисно, ако се за ову производњу чак и загрну струкови земљом.

За рану лотрошњу младог Белог лука може да се сади само Јесењак и то мора да се посади раније, још месеца Септембра. Иначе редовно време сађење Белог лука Јесењака почиње првих дана Октобра и траје до половине Новембра. Може да се сади и доцније, али онда даје много мањи принос.

За Бели лук Пролетњак најбоље је време сађења одмах по свршетку зиме, Марта месеца. Кад усев никне, као и за сво време пораста, треба да се брани од корова и земља редовно, да се ситни и окопава. Обично се задовољава са две копње, али приликом прве, добро је струкове одгрнутти по могућству до близу жила, тако, да се већи део главице развија откривен, а само доњи део главице са жилама да буде у земљи; то даје одличан резултат.

Ако се Бели лук наводњава, што не сме бити често, може се натапати само земља подаље од струкова.

Кад струкови Белог лука над земљом застану у порасту, односно почну губити једрину, то значи да је наступио почетак сазревања главице. Сазревање може се још убрзати увртањем стабла, обарањем помоћу обрнуте грабуље, или као што неки чине, заве· зивањем лишћа и стабла у чвор. - |

За вађење Белог лука из земље, треба да се изабере леп и топал дан. Није добро чупати руком, јер се стабла лако откидају од главица, за то се мора послужити неким алатом за ископавање на пр. ракљастом мотичицом, или нарочито густим вилама.

Повађен лук треба скупити у гомилице на самом земљишту и оставити на сунцу да престоје 2—8 дана; за то време добро је да се један пут гомиле и преврну. За тим треба да се склони под кров, па само изјутра, када је лист влажнији, може да се веже у китке, или оплете у венце онако, како где пијаца захтева. | За оставу мора Бели лук да се просуши на диму на следећи начин. С |

Венци или китке Белог лука извешају се најпре негде под кровом у неком простору отвореном са стране, да се за неколико дана још боље просуше. Затим се уносе у затворену комору, чија се врата и прозори могу херметички да затворе и улепе, па повешају за таваницу и околне дуварове.

На средини коморе треба по патосу распоредити неколико малих гомила ланене плеве, или другог материјала, који не гори пламеном, него који прави само што више дима, то треба да се запали, па излаз споља херметички затвори. Гориво треба сваког