Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ЛУК БЕЛИ 97

јутра и вечери да се обнавља за пуних 8 дана. При том раду мора се нарочито обратити пажња, да се у пушници не разбукти пламен, а корисно је, да се последњег дана метне и мало сумпора удвавру ;

Тек после ове процедуре, постаје Бели лук способан за пиЈацу, јер неће да се квари, не проклијава брзо и добија лепо лице

Као принос Белог лука рачуна се око 150—9200 кгр. на 1 ар земљишта.

Сорте. Белог лука као што је речено, има две главне сорте: Јесењак и Пролешњак, а ове опет имају много варијација, које су постале под утицајем месних прилика, земљишта и климе. Те мале

карактерне разлике губе се, чим се Бели лук одгаји под другим околностима.

По неки пут виђа се главица Белог лука сва само из једног комада, без поделе на ченове и верује се, да је то нека нарочита сорта, међутим, то се даје постићи специјалном културом. Ако се задрже главице обичног, пролетњег Белог лука, да пређу редовно време сађења, па се тек доцније, тамо Маја месеца посаде одабрани најкрупнији ченови, неђе имати довољно времена за образовање нових ченова, него ће се само раскрупнети у малу главицу из једног јединог дела. Кад се после, идућег пролећа та иста главичица метне поново у земљу, неће више ни онда да се

подели на ченове, него ће се развити у крупну лепу и јединствену главицу Белог лука.

ЛУК БЕЛИ „РОКАМБОЛ“

АШит зсогодоргазит [.

Племе: Лукови (ШПасеае).

— Постојбина:; Јужна Европа. — Вишегодишња биљка.

Потпуно слична биљка обичном Белом л ликује пријатнијим укусом као и тиме, развија једно усукано стабло, на чијем вр сићушних главичица, помоћу којих може

Међутим у пракси и Бели Рокамб

уку, једино се разшто из средине струка Ху доноси известан број да се умножава.

ол највише се умножава ази до резултата. Иначе,

сађењем оних ситних главичица, добија се тек треће године нор-

малан принос. Бели „Рокамбол“ сади се с јесени; његова к

је са културом обичног јесењег Белог лука. Поврће

ултура истоветна

8