Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ЛУК КОЗЈАК Е 99

Кад лишће Козјака почне да жути и вене, а то је обично месеца Јула, треба повадити бокоре па оставити на земљишту за 2—8 дана, да се на сунцу просуше. За тим треба да се раздвоје ченови из заједнице, па простру на таван у танком слоју, где могу остати по потреби до идућег лета. |

Ситно семе Козјака, сеје се Марта месеца на стално место. Усев треба да буде редак, као и кад се ченовима сади, исто тако негује и брави од корова за време пораста. Оставља се преко зиме у земљи тако, да се може рано с пролећа вадити и трошити као млад зелен лук.

Принос зрелог лука Козјака рачуна се око 80—100 кгр. на 1 ар површине. '

Сорте: Обични Козјак, има главицу средње крупноће, ченове дугуљасте, са љуском бакарне црвене боје. Лишће је сразмерно мало, 25—480 сјм дугачко. Врло постојана и раностасна сорта. — Руски Когјак, има кратке округласте ченове, потпуно налик на главице Црног лука; љуска је црвена, танка. Семе замеће уредно.

Позностасна али и врло постојана сорта. — Алансонски Козјак, сорта са најкрупнијим главицама.

ЛУК ЦРНИ Ат сера |. Синоними: Мрки лук, Црвени лукац, Чебула. Племе: Лукови (Шасеае). — Постојбина; Персија. — Црни лук је познат као културна биљка од пре 4060'год. — Двогодишња биљка, По нека сорта у

култури принуђена је вештачки, да се развија као трогодишња. — Лист: цеваст. — Стабло: надземно, зељасто, цевасто, на доњем делу задебљало, једногодишње. Подземно двогодишње стабло, сведено је на једну широку брадавицу, из које на ниже расту жилице, а на више дебело и меснато подземно лишће, које се међусобно поклапа и образује главицу. У том меснатом лишћу, у главици, смештена је резервна храна за развиће подземног лишћа стабла, цвета и семена у идућој години. — Гла- | вица лука покривена је нарочитом прозрачном љус- Црни Лук домаћи Колачар. ком, жуте, црвене или беле боје. Облика је разног,

према сорти, пљоснатог, округлог, овалног и издуженог. За тим опет зависно од сорте, има крупних главица, које могу да достигну по 1 кгр. тежине, а има и ситних од 10 грама. — Цвет: беличаст или плавкаст, ситан, скљупљен у штитасту пваст, округлу као лопта. — Семе: црно, јако смежурано, у 1 грам иде по 250 зрна, а 1 л, мери 500 грама, Моћ клијања траје 2 године, а ниче за 10 дана.

Црни лук се гаји у главном за добијање зрелих главица, које куване или пресне служе, као зачина за јела. Осим тога троши се