Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

102 ЛУК ЦРНИ

колико дана напоље на земљи, да на сунцу провене, па онда диже на таван, где се простире у танком слоју.

У току јесени треба арпаџик прочистити од земље, прашине и друге нечистоће и класирати помоћу одговарајућег решета на три разне крупноће. Прво се издваја „главичурак“, то су главичице крупније од 18 м/ум у пречнику, за тим долази „арпаџик“ од 10—18 мјм., а најпосле „сејанац“ испод 10 м/м у пречнику.

Главичурак може да се посади с јесени за добијање младог зеленог лука на идуће пролеће, или се троши преко зиме у кујни _ као јефтинији лук. Остале две класе простиру се на таван за чување до пролећа, кад настаје време сађења. Таван не сме да је одоздо грејан, јер то потпарује оставу.

У неким крајевима више се цени ситан „сејанац“, а у другим опет онај средњи „арпаџик“.

Као принос арпаџика на ! м. |] рачуна сепо 3—5 кгр.

Један раденик можа. дневно да повади арпаџик приближно са око 100 м. [|] земљишта. _

Ону количину арпаџика, која нам је потребна и коју пе ми сами да посадимо идућег пролећа, корисно је димити и сушити, везујући је у мале џакове по 20—30 кгр., који се вешају и држе у, пушници за 15—20 дана. Е

Производња арпаџика врло је рентабилна, не само за свој употребу, него и на велико за трговину, јер спада у ред робе з међународни промет. Нарочито се исплаћује производња тамо, где се може јефтино да плеви.

Марта месеца сади се арпаџик на стално место за производњу крупних главица лука. Може да се сади у леје, или пак на равно земљиште, у сваком случају сади се на редове размакнуте на 90—95 сјм, а струк од струка 15 с/м. Растојање зависи од плодности земљишта, на јачој земљи сади се ближе, а на слабијој даље, струк од струка.

Пошто је протекло бар 15 дана од последњег орања или прекопавања, за које се време земља потпуно слегла, треба поново продрљати или програбуљати површину, па избележити редове шпартачем (линијатором), или уз разапет канап.

Арпаџик се сади у обележене редове, убадајући прстима главичицу по главичицу, на оком одмерено растојање. Садити не ваља дубоко, јер се теже образује главица.

Да се засади 1! ар, треба око 5—6 кгр. арпаџика, према крупноћи и растојању; најситнијег „сејанца“ треба око 3 кгр.

Изникао усев треба што пре и што боље оплевити и око-

а

1