Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

146 патлиџан ЦРВЕНИ

јабучастог облика, лепе боје, чврсти и издржљиви за даљи пут. Одлична француска сорта за гајење на велико. — Савезник, бујна, отпорна, плодна и раностасна руска сорта. Плодови крупни, округли, јабучасти, чврсти и укусни са мало семена. — /7рвенац округли, биљка средње висине, замеће плодове ниско и врло рано. Плод црвен, јабучаст, до 5 сјм у пречнику и сазрева први. Краљ рани, биљка средње висока, бујна и отпорна и стога подесна за гајење на велико. Плодови јабучасти, доста крупни, загасито црвени и врло укусни. — Араљичина лопта, бујна и плодна сорта; плодови средње крупноће, црвени, врло лепи и правилни као лопта. — Чудо пијаце, средње висока полурана сорта. Плодови средње крупноће, црвени, јабучасти и веома крупни, издржљиви и за далек пренос способни. Ова се сорта гаји највише за извоз на удаљене пијаце. — 7рофи, биљка висока, споростасна сорта, плод врло крупан, јабучаст и црвен, лако се измеће и добија ребра. — ЉМикадо, стабло високо и дебело, бујног пораста са широким лишћем, споростасна сорта. Плод веома крупан, јабучаст, неки пут незнатно ребраст, црвен или љубичаст. — /7ондероза, најкрупнији јабучасти патлиџан, плодови достигну и до 700 до 600 грама тежине, позва ссрта. — ГГребесскек Грсфтелб, најкрупнији кришкасти патлиџан. — Араљ Хумберш, оујна биљка средњег узраста; плод ситан, дугуљаст, облика шљиве, загасито црвен, меснат и сладак. Расте у гроздовима, рађа изобиљно тако, да је сва биљка окићена плодовима. Најукуснија сорта црвеног патлиџана. — Жуши Јабучар, биљка бујна, средњестасна сорта, плодови округли, глатки, меснати, укусни и жуте боје.

Гаји се у Европи и Америци преко 200 сорти црвеног и жутог патлиџана; међу њима врло је мален број ребрастих сорти.

ПЕРШУН

Аршт Ребозе ит Г. Синоними: Петрожељ, Петершиљ, Зелен за супу.

Племе : Штитоноше (ОтђеШ егеае). — Постојбина: Јужна Европа. — Двогодишња биљка. — Корен: задебљао, меснат, бео, ароматичан и рачваст; културом створене су сорте са вретенастим кореном. — Лишће: ароматично, посебно, ситно и перасто дељено, са дугачком дршком, избија. прве године из кореновог темена поврх земље у облику китке. — Стабло: зељасто, разгранато, високо по 80 сјм, израсте у другој години живота биљке. — Семе: ситно и оштро под руком, са два мало искривљена врха и пет оштре издужене ивице, сивкасте боје и на укусу ароматично. У 1 грам иде око 600 зрна, а 1 л. мери 500 грама. Моћ клијања траје 3 године, а ниче за 20 до 30 дана према топлоти времена.

Гаји се за употребу корена, за коју су сврху створене нарочите сорте са глатким, меснатим, вретенастим и укуснијим корењем. Та група носи назив /Јершун Корењак, чији се корен употребљава у друштву мркве, пастрнака и целера као зачина и при-