Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

САЛАТА 167

кишом. У случају да не падне киша одмах, по завршеном расађивању треба добро да се залије. При ведром и сунчаном времену, најбоље је да се расађује с вечера за хладовином.

Расад Салате не сме да се сади дубоко, него само до кореновог врата, јер се мора дати могућност лишћу и главицама, да се рашире по површини земље. Добро је, да се пресађен расад за два три дана држи под застором у полумраку, јер тако биљке долазе лакше к себи и боље се примају.

За време развитка, а нарочито преко лета, мора салата да се залива изобиљно тако, да се земља никако не осуши; само један дан суше повлачи неповољне последице, одмах ће биљке

потерати у семе. Али ако је салата почела да завија главицу, не сме да се залива по сунцу, па ни с вечери док је земља још за-

грејана. Треба сачекати, да се земља мало расхлади и усев поврати од врућине, па тек онда може да се приступи заливању, иначе под утицајем хладне воде хоће биљке да страдају.

Што чешћа окопавања убрзавају знатно пораст салате, а сем тога врло је корисно, да се земљиште око усева застре сламастим ђубретом, јер то чува влагу у земљи и држи хладовину. Окопавање може да се обустави, кад се салата толико развије, да сама покрије земљу и потисне коров; најмање мора да добије две копње. 5

__Ако је салата посејана на стално место без расађивања, гаји се на исти начин, једино што се мора постепено у току пораста да разређује. При томе, извађени струкови може да се употребе као млада салата у листу. Једно преимућство не треба губити из „вида, а то је, да салата посејана одмах на стално место, ни мало не дангуби услед пресађивања, него непрестано расте и стасава за десетак дана раније од оне, која је произведена из расада.

Летња салата може да се сеје више пута, у размацима од 2—3 недеље дана. Може да се гаји сама, или у комбинацији са другим поврћем.

Чим салата завије главицу, одмах је треба сећи, јер иначе хоће да пређе и потера у семе.

Салата, као врло нежан производ може да се износи само на оближњу пијацу, јер при даљем преносу хоће да се угрува и да изгуби вредност.

Римска Салата („Везаница или „Лоћика“), разликује се од главичасте салате једино по издуженом облику главице и дугачком листу. Гаји се на исти начин све док не почне да се главичи, онда јој треба притећи у помоћ везивањем.