Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

168 САЛАТА

Везује се разним везивом на пр. ликом, рафијом или пак ражном сламом, која треба да је покошена у зелен и осушена, а пред употребом топљена у води за добрих :, сата.

Да се везује не сме пре времена, јер неће ни правилно нити брзо да развије главице. Опасује се на 2/3 висине једним струком везива. Обично се крајеви сламе састављају, уврну неколико пута и подвуку под везу. -

Везивање Римске салате мора да се врши само по сувом времену, када биљке нису ни мало влажне. Везана салата може да остане најдуже за 15 дана. Један раденик може да веже по 10 салате за ! минут.

И Римске салате има брзостасне, летње и зимске сорте. Брзостасне саде се на 30 с/м, а споростасне на 40 сум растојања.

Римска салата знатно је крупнија од обичне главичарке, за то и њен принос у тежини много је већи, јер достиже 240—250 кгр. на 1 ар земљишта. По каквоћи врло је нежна и укусна тако, да има много љубитеља, који више цене Римску салату од сваке друге сорте.

Лиснате сорте салате не завијају никако главицу, него развијају само изобиљно лишћа, које може више пута да се бере и употребљава као врло укусна Лисната Салата американска.

и нежна салата.

Лиснате салате стасавају врло брзо, за месец дана после сетве може већ да се беру. Лишће треба да се одсеца мало даље од средине тако, да може одмах без боловања друго да истера. Довољно је, ако се са једног усева по 2—38 пута 31525 лишће, а после сваке бербе треба усев залити.

Сеје се на стално место оретко на редове, размакнуте за 15 с/м један од другог и то у више махова, почев од Марта, па све до Септембра месеца.

Римска Салата.