Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ЦВЕКЛА 183

Положај воли хладнији, више окренут северу, али не и потпуно заклоњен од сунца. Воли влагу у земљи, али пролазну а не стајаћу, дакле оцедан положај.

Плодна, хумусна и хладнија иловача највише одговара Цвекли, али за то успева и на сваком другом плодном, баштенском земљишту, нарочито ако садржи и по мало креча.

Ђубрење Цвекла подноси, али само са потпуно угорелим стајским гнојем, који треба још с јесени да се растури и заоре. Од сламастог и неугорелог ђубрета хоће корен да се рачва, што по-бија цену производа.

Земљиште мора за усев Цвекле дубоко да се уради преко зиме и остави неуситњено, да добро измрзне. Да не би земљиште остало неискоришћено до лета, кад настаје време сејања цвекле, може да се предходно одгаји и збере по један усев неког другог брзостасног поврћа, на пр. салате, ротквице, спанаћа, ране келерабе и тад.

Семе цвекле клија при топлоти од 4—59 С, али слабо и споро, за то не треба сејаги пре него што се топлота дигне на 109 С. Према том, могућност сејања код нас настаје већ крајем Априла или почетком Маја, али то је сувише рано. Пре половине лета посејана Цвекла може да израсте крупна, али „због жеге никад неће дати добар квалитет производа.

По квалитету најбоља је Швекла док је ситнија, округао корен не сме да буде крупнији од неранџе и то, ако се биљка развијала без застоја услед суше. Чим земља засуши и цвекла застане у порасту, одмах почиње да крпавии да добија бледе прстенове у средини.

Најзгодније време сејања Цвекле код нас почиње првих дана Јула и траје све до првих дана Августа. Доцкан посејана Цвекла остаје ситнија, али је много нежнија и укуснија за употребу. А, сувише рано посејана и остављена до јесени, раскрупни се преко мере, заматори, изгуби боју, избледи изнутра и постаје крпава.

Цвекла може да се производи Цвекла црвена дугачка. из расада, а може и сејањем семена ; на стално место. Оба начина имају велики број присталица, за