Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

42 ЈУРГЕТА

и сочни, који се пуне месом и др. примесама и на тај начин зготовљавају за јело.

Јургета се производи на истоветан начин као и Долме, сејањем на 2 м. растојања оџак од оџака.

КНАРФИОЛ

Вгазајса ојегасеа [. уаг. Воту

Синоними: Цветача, Цветни купус.

Племе: Крсташице (СгисНегае.) — Постојбина: Западна Европа, где је културом створен као нарочита одлика једне исте, првобитне биљке, из које јен

купус постао. — Двогодишња биљка. У повртарској култури гаји се ради првоголишњег облика, — Лист: дугачак, меснат, са дебелом дршком и нервуром. — Стабло: зе-

=> љасто, разгранато, избија по правилу теку

другој години, и то обично по више из јелног истог струка, — Цвет; жуте боје, са четири круницина листића. — Семе; ситно, округло, мрко црнкасте боје; у ! грам иде око 450 зрна, а 1 л. мери 700 грама. Моћ клијања траје 5—6 година, а ниче за 4—6 дана.

Карфиол се производи ради добијања главица т. зв. „ружа“ или

Карфиол „Снежна Грудва“. „спраца“, који се троше кувани као

поврће. — Ружа у Карфиола није ништа друго, него у нарочиту грудву збивени и међу собом сплетени зачетци цветоносних стабала, који се доцније са продуженом културом раздвајају један од другог и уздижу до потпуног развитка. А, док стабла не потерају, њихови меснати зачетци образују мање више компактну, белу масу, која је оперважена лишћем и у којој белој маси лежи нагомилана сва резерва хране за будућа стабла, цвет и семе, но пре него што ови израсту, 30век искоришћава ружу Карфиола са своју исхрану.

Карфиол спада у ред најскупљих повртарских производа, за то заслужује, да се његовом гајењу што више пажње посвети. Али, биљка Карфиола за свој успех поставља нарочите захтеве, које треба што боље упознати, и то у толико више, у колико су услови наших крајева мање подесни за производњу лепог Карфиола, Да би се постигао повољан резултат, код нас мора се прибећи. разним вештинама, које опет Карфиол добро награђује својом високом ценом.