Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

48 ј КАРФИОЛ

в.) Чврсти Карфиоли, не успевају на топлоти, али кад време захладни, у другој половини јесени, па чак и у почетку зиме, образују лепе, збивене и врло крупне руже. Великог су раста, са великим лишћем и врло издржљивом ружом за транспорт и оставу. Расађују се на 1 м. растојања; на ! ар површине сади се по 100 струкова. Време сејања траје од Априла до половине Јуна, а време бербе од Новембра до Јануара.

г.) Огими Карфиоли, то су врло велике-биљке са сразмерно мањом ружом, која је чврста и груба. Отпорни су на зими и врло споростасни, захтевају по 8—10 месеци од сетве, па до бербе. Време сејања Јуни—Јули, а стасавају Марта, Априла или Маја идуће године. Као растојање сађења узима се ред од реда ! м, а струк од струка 60—80 сјм; на 1 ар земљишта стаје просечно 150 струкова. Редови се управљају од истока на запад. —

Сорте: „Снежна грудва“, убраја се у нежне Карфиоле; најраностаснија сорта од свих, са мало кратког лишћа. Најзгоднија за гајење под прозорима. За развитак треба око 4 месеца дана. Ерфурсшки најранији, ниски, мало познија, али и крупнија сорта од прве. Ниског раста, са кратким лишћем и лепом белом ружом, али која се не држи дуго. Од сунца хоће ружа да поцрвени и потамни. Добра сорта за гајење под стаклом, а може да се гаји и напоље, нарочито с пролећа. Припада нежним Карфиолима, а из ове сорте произведена је она прва сорта „Снежна грудва“. „Триумф“, нежни Карфиол са ниским кореном, крупнијом главицом, доста отпоран на летњој врућини. За потпун развитак треба му 140—150 дана. Најзгоднија сорта за летњу културу напоље. Париски получврсти, расте на кратком корену са много лишћа, ружа средње крупноће, бела и добро се држи. За развитак треба око 150 дана. — „„Лецерф“, получврсти Карфиол, расте при земљи са много лишћа, које донекле и само покрива ружу. Ружа је сразмерно крупна, нарасте до 5—6 кгр. тежине. Стасава за 5 месеца дана. — Алжирски Карфиол, спада у получврсте сорте. Корен сразмерно кратак, ружа доста крупна и отпорна на врућини. Стасава за 6—7 месеци дана. Згодан за гајење на већем простору. Малтески Карфиол, получврста сорта са сразмерно кратким кореном. Ружа средње крупноће, лепа, бела и издржљива на врућини; стасава за 7 месеца дана. — Наполишански полупозни, чврст са ружом белом, крупном и чврстом; стасава за 6—7 месеци дана. Посејан Јуна, бере се Децембра. — Маполитшански крупни, најпознија и најкрупнија сорта чврстих Карфиола, замеће ружу и на хладноћи. Посејан Маја— Јуна, стасава за бербу Јануара. Ове две последње сорте треба Новембра загрнути земљом. — Озими Карфиол „Маршовац“, за тим „Ускршњак“ и „Мамуш“, разликују се само по времену стасавања. Мамут стиже најдоцније, чак Маја месеца, и ако се све три сорте сеју Јуна—Јула. —

Осим наведених има још много варијетета Карфиола. У Европи гаји се око 70 сорти; овде је наведено и описано само неколико "типичних.