Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

59'

НРАСТАВАЦ

Сиешт5 зануиз |.

Синоними: Угарки, Кумаре.

Племе: Бундеве (СисиђнНасеае) — Постојбина: Индија, где се гаји од: преко 3000 година. — Једногодишња биљка, са зељастим пузавим стаблом, обра-

слим чекињастим длакама, које се иначе назива „врежа“. — Лишће: посебно петоугласто. Врежа се пужаи квачи за разне предмете помоћу „Вршика“. — Цветови: су жуте боје, правилни, усамљени, са раздвојеним споловима, избијају у пазуху лишћа. Чашица је петозуба, а круница левкаста; цветање је постепено, а за оплођавање нужно је посредовање инсеката. — Плод: издужена, ваљкаста, брадавичава бобица, изнутра месната и сочна, са много семена израслог средином у редове дуж плода;у незрелом стању зелене, беле или жуте боје, а кад узре, већином пожути. Семе пљоснато, дугуљасто, урасло у сочној маси „сржи“, која се налази у средини Краставца. Просечно у 1 грам иде 85 зрна, а 1 л. мери 500 грама. Клијавост траје по 10 година. Ниче у слободној земљи за 6—8 дана, докле у грејаној леји може да исклија и за два дана. Устојано семе од 3—4 голине боље је од новог.

Краставац се гаји за добијање недозрелих плодова, који се већином троше пресни као салата, или ускисли у води, као

Дугачки зелени Краставаш

и остављени у сирћету, а ређе кувани и готовљени као поврће.

Одговарајући разним начинима употребе, постоје нарочите сорте, а према којима мора да се подеси и начин гајења као и доба сејања. Као салата, почиње Краставац да се троши рано с пролећа, произведен у стакленој леји, а доцније, све до половине лета, гаји се и бере напоље; за обе сврхе постоје засебне сорте. У води ускисли Краставци троше се већином за време најтоплијих летњих дана, за коју употребу постоје опет одговарајуће сорте; а остављени у сирћету као „туршија“. троше се преко целе зиме, за које се употребљавају само нарочито ситни краставци.