Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

"60 КРАСТАВАЦ

Краставац је биљка топлих крајева, за то његовом успевању највише одговара по природи топал положај, иначе мора разним вештинама да му се осигура нужна топлота. Биљка је у многом слична дињи, за то и особине и начин гајења јако подударају.

Краставац воли лако, ровито, али и снажно земљиште са много хумуса, подноси непосредно и што нзобиљније ђубрење, које награђује добро. Да се уради и припреми земљиште, треба исто онако, као и за дињу; на исти начин треба спремити оџаке, али само на мања растојања и мањег обима. Време за редовно сејање Краставаца почиње, чим се земља довољно загреје, што бива тек од друге половине Априла.

Оџаци се могу правити на растојање од 120—150 сум, а сеје се забадајући прстима, или- под мотиком у сваки оџак по 4—6 зрна, које треба правилно разместити и покрити угорелим ђубретом, или црном земљом за 2 с/м дебљине.

Може да.се сеје и на врсте и то у редове од 130 сум растојања, у којима може да се праве мањи оџаци, на 60 сум један од другог и у исте посеје по 3—4 зрна. Или, могу се повући и редови на 150 с/м раздаљине, па у исте пободу семенке на 10 с/м растојања.

Семена треба око 800—900 зрна или 20— 20 грама на ! ар површине.

И на редове кад се сеје, треба начинити плодну ђубревиту подлогу, ископавајући ровове дуж врсте и попуњавајући их мешавином прегорелог ђубрета, или компоста и црне плодне земље, а семе покрити истом мешавином.

Површина оџака или редова, у којима су усејани краставци, треба да се заравни са површином земље, а није добро правити ни високе кућице, нити удубљења, јер се у издигнутим кућицама усев суши од сунца и ветра, а у удубљеним дави се док је млад од бујних киша и воде.

По средини између редова може да се прави вада, у коју се пушта вода ради заливања подземном инфилтрацијом.

И Краставци више пута хоће да страдају од пролетњих мразева и слане, за то и њих треба бранити покривањем, било са по једном саксијом, или пак новинама, сламом и т. д., а може се од Краставаца правити и резервни усев исто онако, као што је било препоручено код гајења диње.

Кад у редовима посејан усев изникне, док је још при првим листићима, треба разредити на 15—20 с/м струк од струка, попуњавајући празна места пресађивањем. А у оџацима може да се