Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

62 КРАСТАВАЦ

кад заметање плодова застане, то треба искористити и биљке радикално очистити, остављајући само младе и једре огранке.

Приликом пословања око усева Краставаца, треба нарочиту пажњу обратити, да се не нагази на врежу, јер ће то биљка у "свом порасту јако да осети.

Први краставци стижу за бербу обично на три месеца дана после сејања. Што се раније и млађи плодови беру, то је боље по "биљку, зато не треба плодове никад оставити да пређу три четвртине своје нормалне величине, а још мање остављати их да сазру. - |

Брати треба за време хладовине изјутра, или у вече, јер су "краставци онда постојанији за пијацу. Не треба их кидати, него одсецати оштрим ножем или ноктима.

· Преко лета успевају све сорте краставаца, али највише одговарају за салату дугачки, а за кисељење у води полудугачки, стога су сорте са таквим плодовима највише и гајене за летњу бербу.

Да би берба летњих краставаца могла почети за око 15 дана раније, треба прибећи истим вештинама, које се примењују при производњи ранијих диња. За тај циљ производи се најпре расад "у затвореном, грејаном простору и то посејан у мале чанчиће од непечене глине, у исеченом и преврнутом комађу ледине, или у малим саксијама.

Изникле биљчице треба најпре неговати при довољној топлоти и светлости унутра, а после привикавати их на спољни ваздух постепеним проветравањем, отварањем простора, откри"вањем, изношењем напоље и т. д., да би што више очврсле.

Кад земља напоље довољно отопли, то је првих дана Маја месеца, може расад да се посади на стално место. Ако би се још раније изнео и расадио, онда треба спремити мале провидне, или прозрачне поклопце, па чим захладни дан, покрити оџаке. За тај циљ могу се употребити нарочита, баштованска стаклена звона, или доле отворене четвороугласте пирамиде „Клобуци“, склопљене из стаклених плоча, или пак мали оквири од дасака, поклопљени стаклом. '

Осим тога, оџаци може и одоздо да се загревају, ако се рупа под њима испуни полусвежим коњским ђубретом, које треба добро да се набије и покрије плодном земљом. У тако спремљен омак може да се посади расад, где ће бити грејан одоздо слично топлој леји.

Као принос летњих краставаца може да се рачуна око 25.000 кгр. на 1 ха. или 10—15 плодова са једне вреже.