Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

14 у КРОМПИР

25.000 кгр., а од споростасних крупних сорти 35.000 кгр. кромпира. По себи се разуме, да се нарочитом културом може принос кромпира знатно да повећа; могуће је добити и по 100000 кгр. па и више на ! ха. али за тако велике приносе треба у земљу да се унесе и велика количина биљске хране. За тај циљ мора земљиште да се прериља на 60 с/м дубине и изобиљно нађубри и стајским гнојем и вештачким ђубривом.

Да се зазими већа количина кромпира, прави се „трап“ за који циљ има најпре да се сложи у виду кућнег крова, широко у основи око 100 с/м, а високо исто толико. Тако сложен кромпир за трапљење треба најпре покрити пшеничном или ражном сламом (никако не овсеном), а затим земљом, дебелом 20—30 с/м, која се добија копањем рова около трапа. Врх, односно горњу ивицу трапа на целој дужини не треба одмах покрити земљом, него сноповима шаше; тиме се омогућава излазак испарења из сировог кромпира и проветравање оставе. Тек кад наступи опасност од јаких мразева, треба шашу скинути и завршити покривање трапа земљом.

Мање количине кромпира чувају се преко зиме у подруму или другом заклоњеном месту, где не мрзне.

Пре остављања у трап или у подрум, треба кромпир добро да се прегледа и издвоје повређени или болесни примерци.

Градинар у производњи кромпира обично има два циља пред собом. Један је производња младог, незрелог кромпира, који мора одмах да се употреби, а други циљ је, производња зрелог кромпира за јесењу потрошњу и за оставу преко зиме. Како се овај други задатак изводи, описано је већ опширно. Сад остаје да се прикажу још и разни начини производње младог кромпира, који се троши док је незрео и чија производња у много случајева одлично награђује труд. =

Код производње младог кромпира циљ је, да се добије род рано с пролећа, кад му није редовно време; у колико раније, у толико боље, а да се то постигне, мора се прибећи разним вештинама. |

Може на пр. да се кромпири намењени за усев изазову у топлом простору на претходно клијање, па са клицом заједно по саде напоље у времену, када се кромпир редовно сеје. У ту сврху треба Јануара— "Фебруара месеца поређати кромпире на лесе, плитке сандучиће, корпе или и на асуру на патос, један до другог са окренутим врхом на више, то ће рећи да онај крај кртоле, где је била веза са кореном, треба да се окрене на ниже. Тако сређен