Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

76 КРОМПИР

млад кромпир, који је у том времену јако цењен. Најподесније су полупозне сорте, на пр. „Индустри“.

За рану производњу може кромпир да се сеје и с јесени пре мразева, на пр. у другој половини Новембра. У том случају мора да се сади дубље него редовно и сваки оџак покрије са по једном навиљком сламастог ђубрета, који се покривач скида крајем Марта месеца. МИ овим позним јесењим сејањем добија се млад кромпир доста рано, за које одговарају само брзостасне сорте.

Као нарочита вештина, која у пракси није дала економске резултате, али ипак је врло занимљива, то је калемљење црвеног патлиџана на кромпир, спајањем у зелен, као што се калеми лоза. Тиме се добија изнад калема плод патлиџана, а у земљи род кромпира.

Кромпира има много, преко хиљаду сорти. Према састојцима и намени, може сорте да се поделе на три главне групеи то: 1) Кромпир за људску храну; 2) Кромпир за исхрану стоке и 3) индустриски кромпир. -

Свака од наведених група дели се још на три класе и то: 1) сорте са округлим кромпиром; 2) сорте са овалним кромпиром; 3) сорте са издуженим (цилиндричним) кромпиром. Најпосле свака од ових класа може се поделити још и на: а) брзостасне; 6) средњестасне и в) споростасне сорте кромпира.

У ред поврћа спадају само оне сорте кромпира, које служе за човечију храну, а то су следеће:

Брзостасне сорте: „Лепа Фонтенејка“, дугуљаст, средње крупноће; љуска жута, глатка, окца ретка, средина јако жута и пријатног укуса. Цвет љубичаст, ретко се појављује. — Холандски Првенац, крупан, жут, овалан, гладак, са жутом средином, врло фина раностасна и крупна сорта са белим цветом. Млад кромпир приспева крајем Јула. — Експрес, жут кромпир, средње крупноће,

здужен, гладак, средина бледо жута, чврста; рађа много, за то

је подесан за њивску културу. — Идеал, мало познија сорта од горе наведених, али за то крупнија и са већим приносом. Кромпир издужен, жут, леп гладак и врло крупан. — Бубрег-Кромћир, дугуљаст, мало накрив, на форму бубрега, на врху пунији и заокругљен; изванредно добра сорта жутог обрзостасног кромпира, али и јако подлеже болестима. — Викшор, овалан, мало спљоштен, жут и споља и изнутра. Стабло ниско, једва 50—60 с/м. Крајње брзостасна сорта, нарочито подесна за производњу раног, младог кромпира у јужним топлим крајевима.