Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

КРОМПИР 77

Средњестасне сорте: Лариски Караншен, средње крупноће, дугуљаст, жут споља и изнутра, врло фини кромпир. Рађа много и добро се чува у остави. Посејан Априла сазрева Августа. Гринцеза, танак, издужен; љуска жута и глатка, са испупченим окцима. Средина жута, чврста и врло укусна. Згодна сорта да се троши печена или у салати. — Лепи Јулска Пир крупан, овалан, жут, родан и укусан кромпир. — Ерли роза, издужен, нешто спљоштен, при врху тањи, окца удубљена, љуска глатка руменкаста, средина бела. Стабло једро, лишће изобиљно, боја цвета бела и не замеће семе. Рађа много, стасава Августа, а квалитет кромпира зависи од земљишта. Јако цењена сорта кромпира код нас, јер се добро прилагођава нашем топлом лету. — Жуши Флук, крупан, овалан, жут, гладак, изнутра (4 бео. Веома родна сорта, по укусу средње каквоће. — Индустри, округао, средње крупноће, жут; окца удубљена, средина жута, добра сорта за оставу. Инсшитуш Бове, врло крупан, овалан, изнутра беличаст. Полупозна сорта, средње каквоће, али великог приноса.

Споростасне сорте: /трофесор Волшман, дугуљаст, црвен, изнутра жут. Позна родна сорта и добра за оставу. — Шрвени позни „Кобасичар“, дугуљаст, мало спљоснат, јако црвен, средина жута, брашнава. Најбоља сорта за оставу. — Упшодаша, овалан, крупан, мало спљоштен, јако гладак, жут са мало окца, средина бела, средње каквоће. — Император, округао, врло крупан, бледо жут, изнутра бео, средње каквоће.

Ерли роза.