Prosvetni glasnik

370

БРОГРАМИ НЛОТАВНИХ ПрЕДМЕГА.

5. Опис кртоле као представника пупаторака (8о1апеае), и мајчине душице као уснатице. 6. Опис овса, пшенице и кукуруза, као представника трава. У ОПШТЕ О БИЉНИМ ОРГАНИМА. 7. Бесцветнице: папрати и маховине ; окрецп, лпшаји и гЛ)Иве. О времену п начпну прибирања биљака за предавање у основној школи, збирка дрва и плодова, сушење биљака, о гајењу биљака у врту, и то онпх што су потребне за предавање. Једног празнпка учиниће се екскурзија > околшш Београда. VIII ПРОГРАМ за Минералогију 1. Кујнска со, морска со. Галице (плава и зелена) и мастило. Збмрка соли потребна-за предавање у основној школи. 2. Сумпор. Камени угаљ. Камено уље и лампе. Збирка паљеника погребна за предавање у основној школи. 3. Бакар и руде. Жива. Гвожђе и руде. Збирка ковова потребна за предавање у основној школи.

4 н 5. Простп минерали : белутак п стакло. Мрамор (кречњак), жежење креча. Гипс. Сложене''стене: Брусиловац, гранит, гнајс , тињави плочник (лпстац). Земља орница. Збирка стена потребна за предавање. Примедба. За споменуте збирке даће се упутство како ће их учитељи сами саставитп прикупљањем. IX П Р О Г Р А М за телесно вежбаље 1.) Обучавање о приступу у гимнастику и ставу ; 2.) Кретање тела ; 3.) » руку, и избацивање ; 4.) » ногу » » 5.) 0 савијању тела п ставу за борбу ; 6.) Обучавање у гимнастичком кораку ; 7.) Марширање ; 8.) 9 н 10. Обучавање на справама. у Београду. 29. Маја 1881 год. ПБр. 3117. Из канцеларије министарства аросвете и црквених послова.

ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА. Надзорници за средње школе у 1880—81 шк. год. На основу чл. 2. закона о надгирава.њу гикола од 21. марта ове год., а ио избору Главног иросветног савета, министар аросвете и црквених иослова одредио Је за надзор средних школа (нижих и виших) у овој години :

1. У Београду : а, За српски и словенски језик и иоторију српске књижевности г. Јована Бошковића, прОФесора Филологије у Великој Школи; б, За руски језик г. П. А. Кулаковског, проФесора руског језика и књижевности у Великој Школи ; в, За Француски језик г. Настаса Нетровића, проФесора Велике Школе ; г, За латински језик г. Јована Туромана, проФосора грчког и латинског језика у Великој Школи; д, За иеторију српску и општу г. Светомира НиКОЛајеви^а, професора исторпје опште књижевности у Великој Школи ; ђ, За Физику г. Косту АлКОВИ^а, проФесора Физ.ике у Великој Школи ; е, За хемију г. С. Лозанића, професора хемије и хемијске технологије у Великој Школи ; ж, За космограФију г. Мклана Андонови1.а, преФесора геодезије у Великој Школи ;

з, За јестаственицу г. г. дра Л. Локића, проФесора зоологије, анатомије и Физиологије и Јов. Жу.јовића, суплента минералогијо с геологијом у Великој Школп ; и, За математичке науко г. г. Димитрија Неши^а, професора математике и Љ. Клери1а, проФесора механике у Великој ШкоЛи ; ј. За цртање (нарочито у реалци) г. Михаила Валтрови1а, проФесора Велнке Школе и чувара на. родног музеја : .2. У Неготину, Зајечару и Књажевцу, поглавито за општи надзор г. Милана Кујунџи^а, проФесора естетике и педагогије у Великој Школи ; 3. У Неготину, Зајечару и Књажевцу за природне науке, г. дра Стев. Мачаја, декара окр. црноречког ; 4. У Шапцу, поглавито з» општи надзор, г, М, Влаји1а, професора учитељске школе (који је и за основне школе у томе округу одређен) ;