Prosvetni glasnik

ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЏРКВЕНИХ ПОСЛОВА.

371

5. У Шапцу, Ваљеву и Лозници, за природне науке, г. дра Михакла СнириД0Н0Ви1а, лекара окр. шабачког ; С. У Пожаревцу, поглавито за општи надзор, г. Стев. Д. Попови1.а, секретара министарства просвете (који је и за основне школе у томе округу одређен) ; 7. У Г. Милановцу, поглавито за општи надзор, г. Драгољуба Јовановића (који је и за основне школе у рудничком округу одређен) ;

8. У Лозници, поглавито за ошнти надзор, г. Ђ. Козарца, директора ниже гимназије ша(5ачке (који је и за основне школе у томе округу одређен) ; 9. У Алексинцу, Нишу, и Крушевцу, за природне науке, г. дра Ђ, Димитријевика, лекара округа алекспначког. ПБр. 30 36. Из канцеларије министарства просвете и црквених послова, 18. маја 188 1 године.

Постављења нових чланова у одбору за професорске испите

На основу члана 9. и у свези с чл. 8. закона о проФесорским испитима, а по избору архијерејског сабора, министар просвете и црквених послова поставио је за чланове у одбору за проФесорске испите богословских предмета: г. архимандрита Нестора, проФесора и ректора богословије, за догматику и морално богословље; г. проту Живојина Јовичића, проФесора, за историју хришћанске и сриске цркве, обредословље и омилитику; г. протосинђела Никанора, професора, за свето писмо, канонику и пастирско богословље; и г. Јанићија Поповића, проФесора, за словенски и грчки језик.

На оспову члана 9. закона о проФесорским испитама, а у свези с решењем од 3 јуна 1880 ПВр. 2494, министар просвете и црквених послова поставно је за чланове одбору за проФесорске испите, г. Јована Бошковића, проФесора Велике Школе, за српски и словенски језик с литературом; и г. Јована Шујовића, суплента Велике Школе, за минералогију и геологију.

Постављења наставника у основним школама Актом г. министра иросвете и црквених иослова од 44. маја о. г., аостављена је : Ружица Вељковићка, за учитељку оеновне мушке школе у Вранову, округа Смедеревског, Постављења наставника у срењим школама Милосав МилојковиН, ђакон и секретар неготинске конзисторије, за вероучитеља ниже гимназије неготинске^ 21. маја о. г. Михаило РуВИДић, учитељ цртања и краснописа нишке гим. за предавача при истој гимназији, 27. маја о. г.

Разрешења наставника средних школа Актом министра иросвете и црквених иослова од 15. Маја о. г. разрешен је од дужности Димитрије Милојковић, вероучитељ иеготинске ниже гимназије.