Prosvetni glasnik

извештаји школских падзорника

иим израчунавањем разних облика простих разломака а не и са писменим рачунањем. Пи једна школа у овом округу није снабдевена са телима метарских мера и рачунаљком за разломке. VI Из пауке о чувању здравља и човека мало се где шта урадило, и имало би се још млого у том погледу желети и желеће све дотле, докле учитељи не добију ручне књиге — путовођу у предавању овог предмета. — Телесном вежбању и црквепом певању поклањана је свуда пижња и у опште је доста урађено. Поред црквених песама деца еу на више места певала и избране народне песме. Што се тиче васпитног дела, који је исто толико важан колико и научап , он је у опште занемарен, тако изглела нарочито у варошима. Наставпик је наставник само у школи — вели се, — а треба да буде — наставник није с;>мо у школи ио и ван школе. Родитсљ опет једва чека да му дете дорасте за школу да га тамо одведе и тада мисли , да је о њему родитељска брига престала. Ред и чистоћа по школама у колико се где могло посушђи, постигло се, јер бар за време мог присуства беше све на свом месту, и у том погледу немам шта да приметим. На завршетку остаЈе ми да још што год у кратко кажем и о школским књижницама. зградама и фондовима поред онога, што ће господин министар наћи у прилогу. Школске су књижнице већином сиромашне парочито у научним и педагогијским делима, изузимајући оних, које је само министарство слало. Ово ме је и побудило , да у 2 тачци предложим да се направи списак од потребних, и школама којима се намењују корисних књига, како би једном и ове књижнице могле одговорити цељи својој, а да се не пуве причама и другим ненаучним делима. Најбогатије су књижнице у: Параћипу, Свилајенцу, Медвеђи, Сењу Црквенцу. Поред лепих и разних упутстава, која се налазе код нас и које је издала штампарија браће Јовановића у Панчеву, за предавање појединих предмета у основним школама и др. дела, не могу а да не напоменем, да треба свака школа да има и »Кнежевину Србију« од Милићевића, у којој ће сваки по нешто наћи за предавање домовине , геограФије и српске историје. Школске су зграде у овом округу, с погледом на правила о грађењу школа и намештају школском од прошле године, оваке : Најлошпје су у Ћуприји, мушке школе у Параћину, у Свилајенцу, В. Поповићу, Вобови и Гложанима, које као по све неудобне треба у интересу дечијег здравља затворити , ако не отпочну грађење нових школа или не нађу боље зграде за школе. Нај-

* 59,7

удобније су напротив у: Црквенцу, Д. Видову и Бигреници. Остале школске згрзде и ако не одговарају у свему горњим правилима , опет су доста простране, само што се не одржавају у оном стању као што би се могло желети. С тога је потребно ваше наређење, да се у њима изврше потребне оправке и доправке а неке и прошире. На неколико места у овом округу постоје и ђачки фондови . Осповали су их људи — добротвори школе и просвете којима ће млађи нараштај умети одати у своје време хвалу, благодарност и поштовање. — На првом су месту : ћупријски и свилајеначки. Први има око "2000 а другч преко 1300 динара. За њима долазе параћински са 470, тропољски са 360, медвеђски са 180. в. поповићски са 80 и сењски са 66 динара. Прва три има.ју своју управу и правила. Код других воде о томо бригу стараоци или други људи од поверења. Приходи у ове фондово долазе највише од држаних беседа, где што и од других добровољних прилога, као V Ћуприји, или ти од завештања, као у Свилајенцу. — Троше из њих према приходу извесне суме годишње на одело сиромашпих ученика, а неки још и на књижницу и учила као у Сењу и Параћину. Веома благодаран на поверењу, част ми је и овом приликом уверити господина министра о мом дубоком поштовању. 4. Јула 1882. год. Јагодина. |>1 ван ј Ј. Д амњановић, 11рофесор.

II ИЗВЕШТАЈ Г. Ем. Берберовића, професора, о стању основних школа у округу јагодинском Господине министре, Захваљу,|ући вама и Главном Просветном Савету, што сам изабрзн за овогодишњег надзорника основних школа округа јагодинског, част ми је, пошто сам по вашем наређењу прегледао поверене ми школе, поднети вам о томе свој извештај. На основу 12. тачке вашега упутства надзорницима за прегледање основних школа од 10. Маја ове год. КПбр. 2757. написао сам приложену таблицу, која садржи: а број ученика и ученица, који је школу (односно разреде) отпочео, и који је на испиту присуствовао; б. оцене рада учитеља и учитељица, и в. у које је време испит отпочет, и кад је довршен.