Prosvetni glasnik

102

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВВТНОГ САВЕТА

написато. Програмје њцме у свима детаљима исцриљен. Начин писања разговетан је, у кратким реченицама. Писац је избегао свако двосмислено тумачење недоказаних Функција у теду, што и јесте нрва особина добре књиге за децу. У таквој ручној књизи треба да се налази само оно што је позитивно, Факта, која ученик има да запамти. Наставниковом усменом објашњењу преостављено је да каже и оно чега у књизи и не би било. Слике (36 њих), које писац ставља. у изглед, да ће њима ноиунити и украсити текст своје књиге у колико ихја познајем из оригинала, које он у свом нисму иа г. Минисгра помиње - добре су и без њих не треба дело дати да се печата. У руконису сам смотрио само једну слику извађепу из једве срнске књнге и то би бнла слнка 19 шеметични нреглед срца и великог и малог крвотока. Остале су слике ваљда код нисца и он треба да их преда. По томе, а с обзиром на велику нотребу ручне књиге о „Познавању н нези човековор тела" — част ми је преаоручити овај састав г. Љубомира МиљкоковиЛа да се може о државном трошку аечатати. И ако не би никакве техничке или друге тешкоће у краљ. печатњи томе сметале, добро било да се печата одмах, како би још ове школске године могда деца књигу добити. Савет просветни иоставио ми је нитање : ако се дело може о државном трошку печатати, колика награда нисцу да се да ? Налазећи да се дело може о државном трошку печатати, немам мернла према коме би могао казати тачну и правичну награду. Мислнм у опште да се ово дело може наградити, како се и остала — боља — ,лела за гнмназијске ученике награђуЈу. Захваљујући просветном Савету на иоверењу 4. Јануара 18УЗ. г. У Београду. јсссчм понизан ^КиВАН јКиВАНОВИЂ, сунленат I ниже гимназије,»

Делећи мишљење реФерената, Просветни је Савет одлучио: Да се поменуто дело може примити, пошто га иисац поправи по нримедбама првога реФерента, а у неколико и с обзиром на други реФерат. Поирављено дело да се опет врати Просветном Савету на преглед. Првоме реФеренту др. Л. Стевановићу одредио је Савет б0 : а другоме г. Жив. Живановићу 40 динара, у име хонорара за реФерате.

V Потарсседник саонштава, да је г. Милан Ђ. Милићевић узео натраг своје дело „Кралевина Србија", јер није пристао да га прегледају личности које је Просветни Савет одредио за то. Прима се к знању. За тим је иотпреседник закључио састанак.

СЛСТАНЛК СХБШ 1'Ј. Јануара 1883. у Београду ]јили еу: иредседннк Д. Нешић; потпредеедник Ј. Пецић ; редовни чланови : »Буб. Клернћ, арх. Дучић, др. В. Бакић, арх. Пеотор, М. Зечевић, М. Миловук, Драг. Јовановић; ванреднн чланови: »Буб. Ковачевић, .Јов. 'Ворђевић, Бура Козарац н 1>ор. Тодоровић. Привремени пословођ др. Ник. Ј. Петровић. I Привремени нословођ прочитао је заиисник 142. састанка, који је иримљен. II Министар аросвсте и црквених аослова, писмом од 15. ЈануараПБр. 214., шаље Савету Јестаствсницу за III раз. основне школе од Петра НикстиКа. Писац је своје дело поправио. Пошто је исто дело било пред Просветним Саветом прошле године и пошто га је нисац врло мало нзменио, то је Просветни Савет одлучио : да остаје при својој одлуци коју је донео на 98. састанку своме 27. Јануара 1882. године. III Писмом г. министра аросвете и црквених аослова од 1у. Јануара ПБр. 190. шалу се Главном Просветном Савету сведочанства г. Драгутина ЈовановиЛа, који се моли за учитеља цртања и лепог иисања у средњој школи. Пз сведочанства уверио се Главни Просветни Савет, да се г. Драгутин не би могао поставити без испита, но је мпшљења: да му се може допустити да полаже испит пред стручном комисијом. IV „ Основе Физике " од Мите Петровипа шаље Са_ вету Министар иросвете и црквених аослова, иисмом од 18. Јануара ПБр 355. и уједно пита : не би ли се та књига могла употребнти бар привремено као ручна књига за ученике ни - ких гимназнја. Упућује се на преглед г. Кости Алковићу, проФесору Белике школе, и Бор. Тодоровићу Председник саопштана Савету писмо г. Министра аросвете и црквсних аослова од 17. Јануара ПБр.