Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТЛ

На послетку, писац је признат као вредан радник на књизи, а међутим ово му је саморадња, на ако би хтео пристати, да према овим примедбама иреради горњу тему, опда бих био мпшљења да се дело откупи за нонуђену цн.ђ ; јер у дечијој књижевности која је и иначе незнатна пема пи једног деда ове врсте. Захвадап Главиом Просветном Савету на указаној почасти и поверењу, остајем 10. Октобра 1889. год. Повизни Драгутин М, Топлица, учитељ београдоки. Савет је усвојио мишљење г. г. реФерената и одлучио: да се руконис: „Кроз Домовину" од г. Михаила Ст. Ризнића, учитеља, не може примити за намењену потребу. Г. г. реФерентима одређен је хонорар и то г. Предићу тридесет (30) динара, а г. Драгутину Топлици двадесет (20) динара. С овим је свршен састанак.

САСТАНАК 425-тн 1,3. децембра 188!). г. у Београду. Били су : чредскдник Стојан Марковић ; редовни чланови: Ст. Д. ПоповиЦ П. Ђорђевић ; ванредни чланови: Др. Павле Поповић., Милован Маринковић, Др. В. Бакић, Фирмилијан архимандрит, Љубомир Јовановић, Милош Велицки, Јаков Големовић и Урош Благојевић. Деловођа Мил, Марковић.. I. Прочитан је п нрнмљен запнснпк нрошлога састаика. II. Прочптаио је писмо г. Мпннстра нросвете н црквених иослова ПБр. 20,393, којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацији г. Николе Зеге, који подиоси нове сведоџбе и моли за место учитеља у средњим школама. Савет је одлучио : да се његова молба да на оцену г. г. Балтровићу и Тителбаху.

III. Прочнтапо Је ппсмо г. Миннстра просвете и црквених послова ПБр. 18581, о рукопису „Геометријско цртање" од г. Косте Ивковића, проФесора из Зајечара. Пошто је Савет један пут по овоме предмету донео одлуку на основу оцене сгручних реФерената, то је одлучио : да се преко овога питања иређе на дневни ред. IV. Прочнтано је пнсмо г. Мннистра просвете и црквених иослова од 5 ов. м. ПБр. 20.201, о рукопису „Практични уџбеник немачког језика за II. разред средњих школа" од г. Владимира Малине, учитеља немачког језика. Савет је одлучио : да се умоле г. г. Стев. Предић и Дим. Јосић, да дело прегледају и Савету реФерују. V. Ирочитано је иисмо г. Миниетра просвете ц црквених послова од 2. децем. 1889. год ПБр. 20.171, којим се позива Главни Иросветни Савет да пропише „Правила о давању благодејања" из Фонда пок. Вићентија, бив. владике ужичког. Савет је одлучио: да се умоле г. г. Љуб. Ковачевић и Г Б. г Борђевић, да ова правила пропишу. VI. Прочитано је писмо г. Мииистра просвете и црквених послова од 3, Новембра 1889. год. ПБр. 16.704, којим се упућују Савету на оцену акта но кривици г-ђе Косаре Тасићке, учитељице. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену ових акта по кривици ове учитељице умоле г.г. Стојан Марковић и Јаков Големовић. VII. Прочитано је нисмо г. Министра просвете и црквених нослова од 12 овог месеца ИБр. 20.501, којим се упућује Савету на оцену молба г. Михаила А, Благојевића, ђака Велике Школе, који моли за благодејање из Фонда пок. Вићентија, бив. владике ужичког.