Prosvetni glasnik

: ШИСПИК Г ЛАВНОГ ТТРОСВЕТНОГ САВЕТА

35

Савет је одлучио : да се молба молпочева са свима придозима уиути на оцену г. Љуби Коваченнћу, те да он Савету ре#ерује: има ли молнлац нрема пронисима у тестаменту услопа за добијаље благодејања из овог Фонда или нема. С овим је свршен састанак.

САСТАНАК 426-ти 3. Јануара 1890. г. у Београду. Били су; аредседник Стојан Марковић ; редовни чланови; Др. Ник. Петровић.; ванредни чланови : Мидован Маринконић., Ђура Милијашевић, Стеван Предић., Вожидар Прокић, Љубомир Јовановић, Др. Павдо Поповић., Мидош Ведицки, Јаков Годемовић и Урош Благојевић. Деловођа : Мил. Марковић.. I. Прочитан је и нримљен записник прошлога састанка. II. Прочитано је писмо г. Министра иросвете и црквених послова ПБр. 21.359, од 30 децембра 1889. године, којим се иита Савет за мишљење о квалиФикацији г. Луја Адамовића, који моли за предаваштво или за учитеља немачког језика у средњим школама.

Савет је одлучио ; да се његова молба с документима да на оцену г. Стев. Предићу, те да он Савету реФерује, III. Прочитано је нисмо г. Министра просвете и црквених послова ПБр. 21 251, од 28. октобра 1889. год,, којим се шаље Савету молба Милоша Красојевића, из Врањ. Бање, који по ново моли, да се његовом сину Јанићију, ђаку I. разреда основне школе, одреди стипендија из Фонда нок. Вићентија, бив. владпке ужичког. Из разлога који је молллац у молби павео Савет је одлучио : да се молитељевом сину може дати благодејање из овога Фонда и то по 10 динара месечно, рачунајући од ночетка школске године. IV. Прочитано је ппсмо г. Министра просвете и црквених послова ПВр. 20.709, којим се шаљу Савету на оцену: молба и рукопис „Иовесамце" од Светозара Арсенијевића-Ннкомирског. Савет је прегледао и молбу и рукопис, па пошто се из молбе не види шта писац хоће, јер је неразумљиво написана, а поднесени рукопис нема никакве вредности да би га требало штампати, то је одлучио: да се и молба и руконис одбаце. С овим је свршен састанак.

ИЗВШШТАЈИ СТАРЕШИНА СРЕДЊИХ ШКОЛА ЗА 1888-89. ШГСОЛСКУ ГОДИНУ.

Директора шабачке гимназије. Према раснису Госиодина Министра Просвете од 17.маја 1880 г. ПБр. 2273, част ми је поднети извештај о школском раду у шабачкој гимназији за школску 1888-89. годину. У овој школској годпни, многе су сметње стајале на пут школском раду и тако штетно утицале на напредак ученика у

наукама ; поглавите сметље биле су : што се , преустројсвом гимназије од 7 на 8 разреда, морао, према наређељу Господина Министра Просвете, школски редовни рад доцније отпочети т. ј. при крају месеца октобра пр. године; даље, што је иремештајем неких наставника и каснијим доласком, доцпе начињен сталан распоред премета на наставнике ; што 5*