Prosvetni glasnik

296

РАДЊА Г.1 АВПОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

ложају хрпшћанске науке у гимназијама, оа је то учинио по свестраном н исцрпном прегресу свих нотребних обзира и свих мишљења, која су износили у Савету најкомпетентнији чланови Гл. Просв. Савета." После оваке резолуције, Савет је умолио председништво Савета, да поднесе извештај г. мииистру на његово писмо. За овим се прешло на даевни ред. III. Прочитан је извештај г.г. Ђ. Козарца и Стев. Предића по молби г. Јована Машића, учитеља језика у пожаревачкој гимназији, који је молио да му се према накнадно поднесеним сведоџбама прпзна квалиФикација за предавача у средњим школама, а тиме и право на полагање проФесорског испита. Савет је, са свима против једног гласа, усвојио мишљење г.г. реФерената, по коме се г. Машићу пе може признати квалпфпкација за предавача, јер према поднесеним сведоџбама не може се узети да је он испунио погодбе, прописаие чл. 2. закона о проФесорским иснитима за наше средње школе. IV. Саслушан је усмен реФерат г. Жив. Живановића о књизи : „Малош Обреновић, плк поглед на историју Србије, од 1813-1839 год., одговор г. Сипрпјану Роберту, од кнеза Мпхапла Обреновића" коју је поднео на оцену г. Никола Симнћ. Савет је усвојио мишљење г. реФерента и одлучио : да се ова књига може препоручити за књижнице основних и средњих школа. V. Прешло се на претресање програма за основне школе. На реду је прогрлм из „словенског језика" у IV. разреду основне школе. Програм из овог предмета нзмењен је у толико, што су изостављене речп у загради „на словенском" и што је место иоследње реченице „три до четири приче Христове", стављено : „чптање четпри Христове ириче ; о немплостпвом слузп; о милостивом Самарјанпну, о богаташу и Л.азару, и о развратном сину." За овим се прешло на програм из рачуна. Предложени ирограм у I. разреду измењен је у неколико и има гласити овако : ,1. Радови на рачунаљци и другим стварима и очигледпо поимање бројева. Рачунање усмено с именованим и неименованим бројевпма у све четири рачунске врсте (сабирање, одузимање, множење и дељење) од 1 — 20".

,2. Пнсмено рачунање у вези с усменим од 1 — 20 у све четири рачунске врсте. Познавање половина, трећина, четвртина и петина од једног целог п од осталпх бројева до 20, али у облику разломака неће се писмено рачунати, него само оно, што се као целина може појавити — била мала пли велика. У I, раз. у опште преовлађиваће усмено рачунање." С овнм је свршен овај састанак.

САСТАНАК 471-ви 27. марта 1891. г., у Београду. Биди оу : ире)седни,к, Стојан 'Маржовић ; редовни чланови: Стеван Д. Поповнћ, др. М. Јовановић-Батут, Ђ. Козарац, Ст. Ловчевић; ванредни чланови: Жив. Живановић, В. Димић, Ј. Миодраговић, Љуб. Јовановић, Мих. Јовић, Урош Благојевић и Дим. Соколовић. Пословођ : Мил. Марковић. I. Прочитан је п примљен записник прошлога редовнога састанка. II. Прочптано је писмо г. министра просвете и цркв. послова од 23. овог месеца, ПБр. 4501., којим се шаље савету на преглед и оцену књига: „Историја школске дисциплине" од г. ЈосиФа В. Стојановића, хонорарног учитеља нишке учитељске школе. Савет је одлучио да се за преглед и оцену ове књиге умоли г. Ј. Миодраговић, проФзсор. III. Прочитано је писмо г. минпстра просвете и цркв. послова од 27. ов. мес., ПБр. 4721., којпм се шаље савету на преглед и оцену нова „Чнтзнка за III. раз. основне школе," коју су уредили г. г. Мпл. Марковић и Б. Т. Недић. Савет јз одлучпо, да се за преглед и оцену ове читанке умоле г. г. Ж. Поповић, Ј. Мподраговић и Мнх. Јовић. IV. Саслушан је усмен извештај г. г. Ст. Д Поповића и Мих. Јовића, по молбп г. Мплана Новичпћа, учитеља, којп је молио да му се у сгалне године учитељске службе уважи оно време, које је провео учитељујућп у другам српским школама на страни.