Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

297

Савет је усвојио мишљење г. г. реФерената и ј одлучио: да се г. Милану Новичићу, учитељу, па основу чл. 57. закона о основн. школама, може уважити једанаест година наставничке службе, којеје ировео у срнским шкодама на страни, у сталне године учитељске службе. V. Настављено је ирегресаве нрограма за осн. школе. На дневном је реду ирограм из рачуна за II разред. Прва тачка под 1.) примљепа је по предлогу. Друга тачка под 2.) измењена је и има гласити : „Познавање шестина, седмина, осмина, деветина и десетииа. Делигељ не сме бити већи број од 10. У облику разломка ништа се писмено ни у овом разреду не рачуна. Комбиновани задади лакши и обичнији." Око тога да дедитељ не сме бити већи од 10, водида се подужа дебата. Г. г. Ст. Д. Поповић и Ј. Миодраговић и други, тражили су и доказивали, да ведпчину дедитеља не треба ограничавати, а г. г. Ур. Бдагојевић, Дим. Соколовић и други, тражили су да делитељ не сме бити већи од 10. На послетку се пптаље одлучило гласањем и са 5 противу4 усвојена је горња редакдија по предлогу. Посдедња тачка у програму рачуна за II раз. нрнмљена је но иреддогу. С овим је свршен овај састапак.

САСТАНАК 473-ћи 3. аарила 1891. год., у Београду. БЧ.П1 су : арадседник, Стојан Марковић.; редовни чланови: Стев, Д. Поповић, Љуб. Ковачевић, Стев. Ловчевић; ванредни чланови: Жив. Живановић, Љуб. Јовановић, М. Јовић, М. Велицки, Ур. Благојевић. и Дим. Соколовић. Пословођ : Мил. Марковик. I. Прочитан је и примљеи заиисник 471-ог редовног састанка. II. Прочитано је писмо г. министра просвете и нркв. нослова од 29. пр. месеца, ПБр. 3633., којим се упућују Савету на оцену и мишљење акти по крпвпци г-ђце Јелене Радовићеве, учптељице, која је над ученицама употребљавада казне законом недопуштене. 11РОСВЕТНИ ГДА.СНИК. 1891.

Савет је оддучио: да се акти по овоме делу упуте г. г. Стојану Марковићу и Љуб. Еовачевићу с молбом, да их они ироуче и Савету реФерују. III. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. посдова од 29. пр. месеца, ПБр. 4107., којим се шаље Савету на оцену модба г. Мплана Бошњаковића, учитеља засавичког, који моди да му се уваже неке године учптељске сдужбе. Савет је оддучио : да се умоде г. г. Стев. Д. Поповић и Мих. Јовић, да ово питање ироуче и Савету реФерују. IV. Прочитано је писмо г. д-ра Г Б. П. Јовановића, проФ. Велике Школе, којим извештава г. председника Савета, да му није могућно нримити се прегдедања рукописа „Зоодогија за средње шкоде" од Мидивоја Симића. Савет је оддучио : да се место г. д-ра Јовановмћа умоди г. Раико Петровић, да ово дедо оцени. V. Сасдушан је усмен реФерат г. Љуб. Ковачевића о уважењу година учитељске службе г. Стојану Ђурђевићу, учитељу. На основу мишљења г. Ковачевића, Савет је једногдасно усвојио његов предлог и оддучио : да се Стојану 'Бурђевићу, учитељу, могу уважити пет година учитељске сдужбе (од 1853. — 1858.), и то само за пензију. Остадо време, које је молитељ тражио да му се уважи, Савет је нашао да се не може уважити. VI. Ирешдо се на нретресање програма за основиу шкоду. На дневном је реду програм из рачуна за III. разред. Прва тачка измењена је и гдасиће : ,1, Усмено рачунање од 1 — 1000 с бројевима лакшим за иамћење." Тачка под 2. измењена је и гласиће: „2. Рад и с разноименоваиим бројевима." Тачка под 3. остала је по предлогу, само је уметнутода дедиоци могу бити још и бројевп: 16, 18, 24 и 25. Четврта тачка гласиће: „4. Деоба. времена, преобраћање бројева из једног нмена у друго и рачунање метарскам мерама и новцима динарског система."

38