Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНЦ

Напред смо поменули, да је алуминијум данас четири стотине пута јевтинији но што је био пре четрдесет година, и цена ће му још ниже пасти. Да ће он временом постати све приступнији индустријалцима, за то јамчи његова ванредна распрострањеност у природи. Алуминијумске су руде поглавито нриолит, корунд и боксит (ћаихМе). Криолита има на Гренладу у великим кристалинским масама. Корунад, најтврђи минерал после дијаманта, налази се понајвпше у Америци, а боксит, ова најглавнија руда алуминијума, обилато је распрострањена у Француској. Његова куповна вредност не прелази 20 динара од тона (= 10 мет. центи). Како се вади алумииијум из својих руда? За то имају два метода: хемијски и електролитички. Хемијски начин добивања алуминијума сувише је скуп, јер се за то троши натријум и хлорид алуминијума, те ће с тога морати уступити место електролитском методу, за коју је потребна само механичка енергија. Напредак у употрези природних сила даје нам право да се надамо, да ће алуминијум временом бити ванредно јевтин. Тако килограм боксита не стаје више од 2 паре дин., па пошто овај минерал садрзки у себи око 35°| 0 алуминијума, то треба 285 кгр. боксита, па да се добије 100 кгр. алуминијума. Према таквој јевтиноћи алуминијума, тај ће метал најзад заменити један део других, до сада обично употребљаваних, метала, и постаће тако потребан као што су гвожђе и бакар. Ои ће заменити гвожђе у грађи, нарочито у оним деловима њеним, који су највише изложени спољашњем утицају. Тако ће се исто алуминијум употребити за нрављење разних предмета комкликованог строја. Он ће заменити најфинији челик, а његове легуре са цинком послужиће врло згодно за грађење оптичких, геодетских и физичких сирава. Легура алуминијума са златом и са сребром уиотребљаваће се у златарским и накитним радовима. Алуминијумска бронза замениће бакар и обичну бронзу, па ће се од ње временом правити топовл и друго убојно оружје, цеви за машине и за разне друге предмете, који су изложени високој температури. Најзад да напоменемо, да је у новије време алумннијум с великим успехом употребљен за грађе-ње бродова. Год. 1891. већ јс пловила по циришком јсзеру једна лађица начињена од алуминијума. Вила је у пола лакша од ругих бродића исте велпчине и могла јс да понесе 8 особа. Алуминијум

се корисио употребљава још и за иоткивање коња, за грађење велосипедских точкова и у Фабрикацији машина, тако исто и у златарској индустрији. (З^а Кеу. (Јез Ксу.) С. П.

Споиеник Јована Гавриловића. — Покојни Јован Гавриловић, пређашњи кнежевски намесник, овековечио је своје име, оставивши скоро целу своју имаовину учитељској сирочади. Захвални српски учитељи и учитељице вазда. су се старали да одаду свако признање и поштовање свому високому добротвору. Од како је установљено Учитељско Удружење, а то је од пре десет година, скоро је сваке године о учитељској скупштини приређиван свечан помен покојноме Гавриловићу, којом су приликом истицане његове заслуге ча Орбију и Српство. У томе времену појавила се мисао међу учитељима да своме добротвору на какав видљивији начин одаду пошту и захвалност, подижући му как;№ било споменик. Та мисао одмах је примљена, и једна од учитељских скупштина донела је о томе и своју одлуку, ставивши у дужност Главноме Одбору Учитељског Удружењ а да је што пре изврши. Главни Одбор, који је изабран на деветој учитељској скупштини, остварио је поменуту одлуку. Споменик је подигнут на Калимегдану у Београду и састављен је из бисте покојног Јована Гавриловића, која је направљена од бронзе, и од каменог постоља, које је направљено од мрамора. Цео споменик стаје четири тисуће динара, а правио га је г. Петар Убавкић, наш познати скулптор. Свечано откривање овог споменика извршено је 4. јула ове године, у очи сасганка десете учитељске скупштине, о чијем ћемо раду доцније донети извештај. На овој свечаноети био је Његово Величанство Краљ са својом свитом, господа министри, нредседпиштво и посланици Народне Скупштине, многи други државни великодостојницинредседник и одборници београдске општине, наставници Великс Школе и средњих школа, преко осам стотипа наставника и наставница осповних школа и мпого других грађана. После извршеног водоосвећсња, ко.је јс извршио Његово Високонреосвештепство г. митрополит о неколико свештечика, уз певање београдске певачке дружине „Станковић," открпвен је споменик, када је председник Гла^Јчог Одбора Учитељског удружења, г. Михаило Јовић, учитељ у Београду, изговорио | ову беседу :