Prosvetni glasnik

608

ЧИТУ1А

Добротворни фонд шабачке гимназије сгекао је два нова члана утемељача: пок. Николу МилановиКа — Ужичанина, бив. там. трговца, и пок. Драгињу Колари&ку, удову там. Први је завештао 1&0 дин. а друга 150 дин. Породице пок. завешталаца предале су управи овога Фонда завештане суме. Г. Пер а II. Ђорђевић, члан Државног Савета, подарио је иедесет динара „Фонду сиромашних ђака крагујевачке гимназжје" за покој душе своје сестре Легтосаве Ђорђевићеве, класне учитељице крагујевачке Више Женске Школе, која је умрла 26. септембра ове године. Г. Владимир КариИ, проФесор у пенснји, иоклонно је новооснованом Геогравском Заводу у Ввликој Школи 161 научних дела, у свега 228 књига, штампаних на српском, руском, чешком, немачком, Француском и талијанском језику, а веКином по струци геограФије, етнограФије и путописа. Ученици V. и неколико ученика IV. разреда чачанске гимназије излази.ш су са г.г. Алексом СтанојевиКем, проФесором, и Ј. Илићем, предавачем те гпмназије , од 15. до 20. маја о. г., из Чачка до манасгира Сгуденице преко Краљева, и вратили се преко округа у Чачак. Циљ ове ескурзије био је : упознавање ученика са геограФским, псторискпм и минералошко-геолошким приликама и знаменитостима овога округа. — Пзвршењу ове ескурзије знатно су прнпомогли нарочито Њ. Преосвештенсгво , жички еаискоа г. Саза, архимандрит Тодосије и остало братство ман. Студенице, оаштина чачанска, оиштина краљевска, уаравитељ и на^тавници Ратарске Школе, учитељ каонске школе н неколнко прпјатеља школе и омладине — сви поглавито својим прилозима и срдачним услугама око дочека ових ученика. Приликом годиш. испита у основној школи у Владичином Хану ноклонплп су тој школи : г. Игњат IргоковиИ. , предузимач из Параћина, слику св. Саве у вредп. 50 дин. ; — за обдаривање добрих ученика поклонили су разне књиге и то : г. 7'аса РашиИ, пређ, ср. начелник, 6 ком. „Пчеле 4 од Добр. Р^жића; г. Јаков ВасовиК, там. порезник, по 2 ком. књига „Ђурђевак" и „Дечји Свет" ; г. Таса ПоиовиА, председник општ. калиманске, 4 ком „Јеленчета", 2. ком. „Дечјег Света" и 2 ком. књиге »Сиромах Словак" ; г. Мих. Грубановић 2 ком. „Земљописа"; г. Љубом. ЈојиИ, учитељ , по 2 прим. књига „Дар доброј деци" и „Пчелица". — Г. ЉубЈојиИ поклонио је, сем тога, још 10 прим. разних

поучних и забавних књига и часописа, за књижницу владич.-ханске основне школе. Г. Михаило Николић, свсштеник пз Зајечара. приликом посете женске основне школе у Злоту (среза бољевач., окр. црнореч.), 18. маја ове год., поклонио је ученицама те школе 5 дин. с тим, да се за 4 дин. купе илетиће игле и кукице, нотребне за женске радове, а за 1 днн. да се набави 1 књига и поклони о испиту најбољој ученици.

ЧИТУ1А I ЛЕПОСАБА П. ЂОРЋЕБИЋЕБА, класна учитељица Више Женске Школе у Крагујевцу. Рођена је 6. декембра 1869. године у Крагујевцу, где је свршила и основну школу и четири разреда гимназије с одличним успехом. За тим је прешла у Вишу Женску Школу у Кеограду, у којој је свршила иети разред и положила учитељски испит, такође с одличним успехом. По свршеном школовању покојница је 1. октобра 1886. године била постављена за учитељицу основне школе у Драчи, округа крагујевачког. После тога је од године 1888. до 1893. била учитељица основне школе још : у Тешици, округа крушевачког, у Ваљеву, у Вукосавцима, округа крагујевачког, и у Крагујевцу. Свуда је била смерна, примерна и одлична радница. Њене оцене, које је као учитељица добивала. за рад у школи, биле су одличне. 12. Фебруара 1893. годнне постављена је за класну учитељицу у Вишој Шенској Школи у Крагујевцу, у којој је, одликујући се својом признатом спремом и вредноћом, остала до 26. септембра ове године, када је, после двомесечног тешког боловања, умрла у најлепшем добу своје младости. За овако младом радном снагом, племенигом кћери, одличном и вредном учитељицом и добром другарицом, жалиће. поред њених родитеља и родбине, и многобројне јој ученице и сви нознаници и познунице њене. Бог пека јој опрости душу! Ј. Д. Ј.

Одговорни угедние Стеван 11редић.