Prosvetni glasnik

7

РАДМ ГЛЛВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 573-ћи. 3. сеитембра 1893. год. у Београду. Били су: иотиредседник Ст. Ловчевић ; редовни чланови: др. Јован Туроман, С. М. Лозанић, др. Мил. Јовановић —Ватут, др. Ник. Никодић, Стев. Давидовић и Јеврем А. Илић. Пословођ, Мил. Марковић, I. Прочитаи је и иримљеи записник прошлога састанка. II. Прочитаво је једанаест писама г. председника Министарскок Сакета, министра просвете и цркв. послова, од јула п авгуета месеца, ПБр. 8937, 9084, 9203, 9331, 9723, 10.393, 11.307, 11.723, 11.846, 11.174 и 11.644, којима се шаљу Савету на преглед и оцеиу молбе п сведоџбе г. г. Илије Н. Ђукановпћа, Јована Т. Дравића. Живојпна М. Ђорђевића, Василије Раденковићеве, Велимира Вукићевића, Милана Вујановића, Атанасија Савића, Радосава Дазаревића, Драгише Ђурића, Милана Аранђеловића и Максима М. Трпковпћа, свршених ученика Вел. Школе, који моле за предавачка места у средњим школама. Савет је прегледао сведоџбе свих ових кандидата, па је нашао : I. да г. г. Илија Н, Ђукановић, Јован Т. Дравић, Живојип М. Ђорђевпћ, Велимир Вукићевић, Атанасије Савић, Радосав .Јазаревић, Драгиша Ђурић. Мплан Аранђеловић и Максим М. Трпковић, који су свршили природноматематички одсек фплософског Факултета Велике Школе, имају прописне квалифпкације за предаваче у средњим школама, и то за предмете прпродно-иатематичке груне. II. Да г. Милан Вујановић, који је свршио историјско -Филолошки одсек философског Факултета Вел. Школе, има прописну квалпФикацију за предавача у средњим школама, и то за иредмете историјско -Филолошке груие. III. Да г-ђица Василпја Раденковићева, која је свршила исторпјско -Фплолошки одсек философског Факулгета Вел. Школе, има прописну квалпФикацију за пре,лавача у средњим школама. Овом ириликом Савет је изјавио мишљење: да се женски

кандидати, који су свршили Факултет, могу иостављаги само у женским школама, средњим СБ стручним.

III.

01

Прочитано је писмо г. председника Министарског Савета, министра просвете и цркв. лослова, од 3 овог месеца, ПБр. 14.432, којим ее пига Савет за мишљење о квалиФикацпји г. Чедомиља Митровића, кандидата богословља. Савет је прегледао сведоџбе овог дата, и нашао је: да г. Митровић, који ј*. духовну академију, има прописне квалиФикг- с предавача богословских наука у средњим шк IV. Прочитано је инсмо г. председнпка Министарског Савета, министра нросвете и црквених пог; лова, од 10. јула ове годпне, ПБр. 10.148,, ко; се шаље Савету на преглед и оцену књига орпЈа и Цртанка свију женскпх радова и х од г-ђе Станке удове А. х ^дамовића, која меЛ^ јој се ово дело откупн за школску потребу^ Савег је одлучио: да се за преглед и оп4г овога дела умоли г-ђица ЕвгениЈа Војино јк учитељица Више Жен. Школе. ' V. Прочитано је писмо г. иредседника Министарског Савета, министра нросвете и цркв. послова, °Д ?• јула ове год., ПБр. 11.456., којпм се шах ; Савету на преглед и оцену књижица „Осећања и воља", од г. Стев. М. Окановпћа, који моли да му се ова књижпца ирепоручи књижнпцама оснЈ школа. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену ове књижпце умоли г. д-р В. Бакић, проФ. Вел. Школе.

VI.

\

Прочитано је ппсмо г. председнпка Минисћског Савета, министра просвете и цркв. послоз, од 12. нр месеца. ПБр. 12 363., којнм се шаљ Савету на преглед и оцену књига „Пољска ири вреда, уџбеник за школу и народ", од г. Паје Т Т-одоровића — Ђаковчића, коју нудп министарству г. Стев. X Поповић, књижар из Крагујевца.