Prosvetni glasnik

РАДН.А ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГА САВЕТА

Савет је одлучио: да се за прегдед и одену о )е књиге умоле г. г. Светозар Гавриловић и Анта Iолубовић. VII. Прочитано је писмо г. председника Министарог Савета, м!;ннстра просвете и цркв. послова, I 28. пр. месеца, ПБр. 13.8-53.. којим се шаље авету на преглед и оцену рукопис „Васпнтање , настава", превод с рускога од г. ЈосиФа В. СтојанозиЈаа, проФесора Богословије. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену овога рукопнса умоле г. г. Светислав Симић и Сретен Аџић. VIII. Прочитано је писмо г. председника Минпстарг Савета, министра просвете и цркв. полова, <д 17. јула ове године, ПБр. 11.053., којим се гаље Савету на оцену молба г. Ст. Бајаловића, роФесора, који моли, да се његова књига ,.1ектнје из експерименталне Физике 1 ' може уиотреити као привремени уџбеник у средњим школама "*°Д Фпзике Мпте Петровића, док се не бп надругп подобнијп уџбеник за овај предмет. . Савег је оддучио: да не палази разлога меји евоју одлуку раније донесену о овоме делу. С овим је свршен овај састанак. \ САСТАНАК 574-ти 15. сеитембра 1893. г. у Београду. Били су : иредседник : Ст. Марковић; редовни ганови: Ст. Ловчевић, др. Ј. Туроман, С. Лоза■ч1ј, др. М. Јовановић-Батут, Стев. Давидовић. ■Г ^ , Пословођ : Мил. Марковић.

Прочитан је и примљен записник прошлога сас ,танка. II Прочитано је писмо г. председнпка МинистарјкоСавета, минпстра просвете и цркв. послова, д ; овог месеца, ПБр. 14.431., којим се пита Савет Дмишљење о квалиФпкацпји г. Симе Стојшића, | моли за место учитеља језика у средњим олама. Савет је оллучио: да се за преглед п оцену Јкумената овогакандидата умолп г. др. Ј. Туроман.

РГ\

III Прочитано је писмо г. председннка Министарског Савета, министра просвете и црквеНих послова, од 6. јуна ове године. ПБр. 7751., којам се шаље Савету на оцену молба г. Градоја Бушљетпћа, привременог учитеља, који моли да му се заступнцчке године учитељске службе урачунају у привремене, и да му се допусти полагање практичног учит. исппта. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену ове молбе умолп г. Дука Лазаревић. IV Прочитан је реФерат г. Милоја Влајића, проФесора, о делу „Атлас Краљевнне Србпје 'са животописима и песмама, за III. р. осн. школе", од г. АндријеВ. Станојевића, учигеља, који гласп: Главном Просветном Савету. Списмом Гл. Пр. Савета од 22. јануараове године СБр. 4., послато ми је дело „Атлас Краљевпне Србије са животописима и песмама" на преглед и оцену, да ли се може употребити као уџбеник за III. р. основних школа. По прегледу нашао сам, да се тај „Атлас" не може корисно употребити као уџбеник у школи, са ових разлога: 1. Свако упуство, шта и како учитељ треба да ради, по све је неупутно, кад се излаже у самом уџбенику, којп је намењен ученицима. По томе п ономе „кратком упуству", ма како оно иначе било, није место уз тај „Атлас" иди „књигу", тим пре што се у њему само учитељ „упућује" на оно што треба да ради, кад даје наставу. 2. Поједине карте у томе „Атдасу", као сдике о окрузима, непотпуне су и несавршене. Свака сдика, која се употребљава као „учило", треба да је потпуна, савршена и верна ономе, о чем се у наставп говори. Она треба да изнесе пред ученике једновремено све оно, што се у настави казује по пзвесном реду једно за другим. Ово је потребно нарочито код учења геограФИЈе, пошто се тако могу у души ученика потпуније образовати и у правилне везе груписати поједине представе које се односе на простор. — Ово вреди и за „мапу". на којој се „види свих 15 округа у једно*. У овој „Мапи" слпке појединих округа исте су величине и онако су непоткуне као и слике округа у „Атласу". Овом мапом хтедо се ваљда да по^аже, какву слику дају оне слпке о 7