Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВВОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

483

се шаље Савету на оцену књига „Општа иеторија за више разр. средњих школа" од Ст. Л.овчевића, може ли се она употребити као школ. уџбеник. Саветје оддучио: да се ово дедо да на оцену г.г- Божи Прокићу, проФ. Вел. Школе, и Дим. С. Јовановнћу, директору II. беогр. гимназије. VIII. Прочитано је нисмо г. министра просвете и црквених иослова од 15. о. м., ПБр. 15421., којим је послат Савету на оцену превод Дпм. Дукпћа „Историја Општа" од Иловајског, да ли се ова књига може употребити као школ. уџбеник, и заслужује ли према томе да се откупи. Савет је одлучио: да се и ово дело да на оцену г.г. Божи Прокићу и Дпм. С. Јовановићу, проФесору. IX. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквевих послова од 19. о. м., ПБр. 15293., којим се шаље Савету на оцену предлог Ал. Новаковића, проФ., да се физици у VII. разр. гимназ., да још један час. Саветје, саслушавши о овоме предлогу и мишљење директ. I. беогр. гимн., одлучио: да се овај предлог прими с тим, да се физици у VII. разреду гимн. да један час више, а општој историји један час мање, и да се ово решење распише свима гимназијама да и оне тако учине. С овим је закључен овај састанак.

САСТАНАК 509-ти 30. септембра 1894. год. у Београду. Билису: аредседник Јов. Туроман; чланови: Срег Ј. Стојковић, д-р Вој. Бакић, д-р Никола Николић, Стев. Давидовић, Ст. Довчевић, архимандрит Фирмилијан п Момчило Иванић. Пословођ. Мил. Марковић. I. Прочнтан је и примљен записннк ирошлога саставка. II. Прочитана су писма г. министра просвете п црквених послова, од 30. овог мес., ПБр. 16837., 16950, 16949, 16948, 16947 и 16190, којима се пита Савет за мишљење о квалиФикацији Ј. Ивковића, Мих. Димптрпјевића, Дим. Карапанџића, Вас. Димитрпјевића, Милана П. Стокпћа и Срет. Вукашиновића, сврш. ђака В. Школе, који су молилн за предаваче у средњим школама.

Савет је разгледао све квалиФикације и одлучио: да г.г. Ј. Ивковић и Д. Карапанџић имају квалиФнкације за предаваче у средњпм школама и то за групу наука Филолошко-историјских, а г.г. Мих. Днмптријевић, Вас. Димитријевић. Милан П. Стокић и Сретен Вукашиновић пмад квалиФикацпје за предаваче у сред. школама и то за групу наука природно-математпчких. III. Прочитана су писма г.г. Љуб. Стојановића и Дии. Милојевића, проФ., којима извештавају да се не могу прпмпти прегледа књиге „Синтакса" од г. К. Миленовића. Савет је одлучио: да се ово дело да на оцену г. Пери П Ђорђевићу, саветнику у пенсији. IV. Прочигано је писмо г. Ал. Новаковића, проФ., којим извештава Савет да се не може примити прегледа књиге „Физпка", превод В. Зделара, проФ. Савет је одлучио: да се на место г. Новаковића пзабере за реФерента г. Борислав Б. Тодоровић, проФесор. V. Прочитан је реФерат г. Љ. Ковачевића, ироФ., о молби Милице К. Пешике, која је иодила да се њеној кћери Наталији, ученици врањске гимн., да стипендија из Фонда пок. владике Вићентија. Савет је одлучио: да се прими ре®ерат г. Љ. Ковачевића и да се модиљиној кћери може датн стипендија из поменутог Фонда. VI. Прочитан је реФерат г. Душана М. Спасића, реФерента министарства нар. привреде, о књизи: „Уиутство за кадамљење винове дозе", израдио Петар Стојадиновић. РеФерат гласи: Главном Просветном СаветуПрегледао сам „Упутство за каламљење винове лозе као средство нротиву Фидоксере" од П. Стојадиновића, руковатеља државног расадника америчке лозе, — па имам част лоднети Главном Просветном Савету пзвештај у овоме: Књижица је написана прегледно и добро објашњава радње којпма се бави, што олакшавају и многе јасне слпке које су унете у сдог. Технички изрази пробрани су марљиво из народне термннодогије, те по томе не могу давати повода за по64 *