Prosvetni glasnik

484

грешно разумевање. Ади сам језик, којим иисад ппше, није без замерке. Ну при свем том, Упуство је потпуно разумљиво н довољно да да поуку о калемљеау дозе и осталим радв&ама које с овом стоје у нераздвојној вези. Сам предмет држим да је од врло велике и опште важности по нас, нарочито сада, кад је домаће виноградарство на умору, па, се свом брзином мора радити да се домаће сорте лозе одрже бар на америчкој подлози, те тако и домаће виноградарство сачува да не пропадне са свпм. С тога сам учтивог мишљења, да треба од писца откупити потребан број књига — за све школске књижниие — по дену од 0.40 динара. Под .ј* дело враћам. — СвСБр. 53. Увек на услузи 15. јуна 1894. год. Београд Душан. М Спасић реФерент минстар. нар. иривреде Савет је одлучпо: да се прими реферат госп. Спаспћа и у исто време да се нареди свима шволским књижницама оснонних школа да ово дело набаве за своју потребу. Г. Спасићу, као реФеренту, одређен је хонорар V 20 динара. VII. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од 27. о. м., ПБр. 15729. којпм се шаље Савету на оцену молба Милисава Маринковнћа, ђака нишке Уч. Школе, снитањем: може ли му се дати стипендија пз Фонда пок. владике Вићентија. Савет је одлучио: да се овамолба да на оцену г. Јеврему А. Илићу, унравптељу београдске учитељске школе. VIII. Прочптано је писмо г. мпнистра просвете н црквених послова од 24. о. м , ПБр. 16452, којим се шаљу Савету на оцену књиге: „Приче о празницима" и „Земљопис са познавањем нрироде", израдио Стеван Зарић, учитељ. Савет је одлучао: да се ове књиге даду на оцену г. Дим. Јосићу, проФесору. IX. Поводом писма Стевана Јевтића, који је молпо, да се на место г. Мил. Драгутиновића, проФ., кога је Савет на своме 598-ом састанку изабрао да ирегледа његово дело в Милутпн", изабере другп реФерент.

Савет је одлучио: да се иоред г. Драгутнновића изабере као други реФерент н г. Андра Гавриловић, пређашњи проФесор. X. Прочптано је писмо г. министра просвете н црквенпх послова од 13 јуна о. год., ПБр. 8009., којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацијн г. Јулијуса Брожа, који моли за место учитеља музике. Савет је размотрпо молпочеве документе и одлучио: да г. Брож има квалиФикације за цривременог учитеља музике, а кад пред нарочитом комисијом буде ноложио потребан испит, онда се тек може поставитп за редовног. XI. Прочитано је пнсмо г. министра просвете и црквених послова од 28. о. м., ПБр. 16821., којим се шаље Савету на оцену дело »Крв за род", од .Буб. Петровпћа-Љубинка, с пптањем: може ли се откупатп за поклањање ученицима. Савет је одлучпо: да се ово да на оцену г.г. Андрп Гавриловићу, пређашњем нроФесору, п Мил. Драгутиновићу, проФесору II. бегр. гимназије. XII. Прочитано је писмо г. министра нрос.вете и црквених послова од 24. о. м., ПБр. 16428., којим се шаље Савету на оцену „Познавање нрироде", израдио Д. Ј. Путнзковић. Савет је одлучпо: да се ово дело да на одену г. Јовп Миодраговићу, проФесору. С овим је закључен овај састанак.

САСТАНАК 600-ти 12. октобра 1894. год. у Београду. Били су : аредседник Јов. Туроман ; редовни чланови : др. Мил. Јовановић —Батут, др. В. Бакић, д-р ЕГикода Николић, Стеван Давидовић, Ст. Ловчевић, архимандрит Фирмилијан, Дим. С. Јовановић и Момчило Иванић. Пословођ, Мил. Марковић. Прочитан је и примљен записнпк прошлога састанка. II. Прочитано је нпсмо г. министра просвете п цркв. послова, од 8. ов. мес. ПБр, 17631, којим