Prosvetni glasnik

478

СЛУЖБЕНИ ДЕО

чолпциске вдасти не старају да се шкоде доведу у ред и отклоне све неуредности. Да би се с једне стране осигурао успешан и правилан рад у школама, и с друге стране, да би се једанпут пресекла свака издпшна преппска по овој ствари н стало на пут свакој пеуредиости н лабавостп од стране општинских и полициских власти према школи, наређујем: 1., Наставници основ. школа неће се више у први мах обраћати министарству за отклањање школ. неуредности и набављање свега онога, што је школи потребно. Ради тога они ће се у први мах непосредно Вама обраћатп, пошто најпре то учине дотичном школ. одбору п општинском суду, ако овн не снабдеју школу потребама и не отклоне јој неуредности. 2., Во сте дужни одазвати се сваком захтеву наставника ц одмах наредитн п дично настатп да се свака школ. неуредност брзо откдони и потребе набаве. 3., Тек ако се и Ви не одазовете захтеву наставнпка, онда ће ми они то доставити, па ћу ја иредузетн најстроже мере против оних срескпх начедника, којн се буду показали дабави п неуредни у извршењу ове моје наредбе. Ви ћете се старати о тачном вршењу овога расписа, од кога ћете по један прнмерак послати свакој школи у томе срезу с препоруком, да се и наставници по њему тачно управљају. ПБр. 18782. 10. окт. 1894. год. у Веограду. Министар аросвете и црквених иослова, Андра Ђорђевић с. Р.

Р А С П И С свима среским начелницима о подизаву винограда са^екем американске лозе. Да би се у нашем народу живље и у већем обнму ширило рационално обрађивање земље у опште н подизало благородно воће и амернканска лоза на по се, нашао сам се нобуђен да у споразуму с господином мпнистром народне привреде предузмем неке мере, којима бн се наведени циљ припомогао. Учитељи основних шкода, живећи у пепосредној блпзинп с народом, могу са своје стране у овом погледу много учинитн. Шкодскн вртови на првом месту требало би да су уређени и обрађени гако како би служили за углед свој околини. Како су пак впногради у свима крајевима наше отаџбине уништени Филоксером и како се у

свима крајевпма осећа јака нотреба за подизање винограда засађених американском лозом, то у овај мах хоћу да на то скренем пажњу учптеља основних школа. како ои у том погледу учинили са своје стране све што могу, Према изложеноме препоручујем Вам, да позовете све учптеље основппх школа у томе срезу, да ми најдаље до 1. јануара 1895. годнне поднесу нзвештај о овоме: 1., Да ли бп се у месту и окодини, у коме је ои учптељ, моглп успешпо обрађнвати внногради засађени ви : ;овом дозом. 2., Да ди би који од њих пристао да у том погдеду припомогне ширење и напредовање ове пољопрпвредне гране, н 3., Који би од њих нристао да пде на практични курс, који би се ради тога отворно у Топчидеру, Љубнчеву, Букову, Добричеву идп другом ком месту. Курс би се држао о ускршњем и велпком школском одмору, п сваки учптељ, којн бн отишао на тај курс, примао би, поред плате, 3 до 5 дпнара дневнице. Ви ћеге се старати о извршењу овога расписа од кога ћете по један прпмерак послати свакој ! школн у томе срезу. ПБр. 18781. 10. окт. 1894. год. у Београду. Министар иросвете и ирквених иослова, Андра Ђорђевић с. р.

ОДЛУКА О УПИСИВАЊУ ОВРШЕНИХ РЕАЛАЦА У ВЕЛИКУ ШКОЛУ. Министар просвете и ћркв. послова, по учнњеном му преддогу од стране Академ. Савета Вел. Школе, оддучио је под 8. окт. о. г., ПБр. 17819: да се свршени реалци у будуће могу упнсивати само за слушаоце техничког факултета Велике Школе, п да та одлука ступи у живот цочетком 1895 6 шкод. године.

ОТВАРАЊЕ НОВИХ ШКОЛА По модби суда п одбора општине пиротске, миннстар нросвете и цркв. послова, претписом од 3. окт. о. г., ПБр. 17539, одобрио је: да се у Пироту још ове шк. године отворн ирви разред Више Женске Школе. За приврем. управитеља те школе постављен је Јов. МитровиК, директор ииротске гимназије, који је прнстао да ту дужност бесндатно врши, а Зорка МитровиЛева, учитељпца осн. школе,