Prosvetni glasnik

479

одређена је да вриш дужпост класне учнтељице у ново отвореном разреду. ПроФесори ниротске гимназије прпмилн су се да за ову шк. годину у тој школи држе бесидатно предавања пз поједпннх научних предмета.

КЊИГВ ПРЕПОРУЧЕНЕ ЗА ШКОДСКУ ПОТРЕБУ. а) као уџбеници за ^аке осксбних школа: 1. Приче о празницама, за I. н II. разред осн. школа, од Стев. ЗариЛа, учптеља, расписом од 25. септ. о. г., ПБр. 16452. 2 Земљопис са познавањем природе, за ученике II разреда осн. школа, од Стев. Зари&а, учит., расписом од 25. септ. о, г., ПБр. 16452. 3. Познавање природе, за ученике III. разред основних шкода, од Дим ПутниковиКа, учн-

теља, расплсом од 25 септембра ове године, ПБр. 16428. о) за књижнице основних школа: 4. Беседе и други књижевни радови митрополита Михаила, књ. I. и II., расппсол од 30, септ. о. г., ПБр. 16962. 5. Најобичније грешке у настави, од Јов. МиодраговиКа, ирОФ., расписом од 24. септ. о. г. ПБр. 16236. 6. Пчеларство, од Свет. ГавриловиКа, расписом од 21. септ. о. г, ПБр. 15943. 7. Српски Пчелар, од нроф. Јов. ЖивановиИа, распнсом од 31. септ. о. г., ПБр. 15940. в) за поклававе добрим ^ацима осн. школе: 8. ЦвеЂе, од Мих. ЈовиЛа, учитеља, расписом од 28. септ. о. г., ПБр. 16663.

РАДМ ГШНОГД ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 596-ти 7- сеитембра 1894. године, у Београду, Били су : аотиредседник Ср, Ј. Стојковић; редовни чланови: д-р Ј. Туроман, д-р Мил. Јовановић-Батут, д-р В. Бакић, д-р Ник. Николић, Стеван Давидовић, Ст. Ловчевић и архимандрит Фирмилијан. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је н примњен записник прошлога састанка. II. Прочптана су 23 писма г. министра просв. п цекв. Фослова, којим су Савету послате молбе и сведоџбе свршених ФилосоФа, на оцену, да ли имају они прописне квалиФикације за иредаваче у ередњнм школама, и то г. г : Петра Стокића, Матије Станојловића, Љуб. Матића, Теодоснја Бошковпћа, Николе Т. Николића, Живка Романовића, Анђелије Кузмановићеве, Спме Циетковнћа, Николе Вулића, Милана Димнтријевнћа, Стевана П. Нешића, Мих. Марковића и Богољуба Премовића, из нсторијско -Филолошког одеека; Петра Стаменковића, Драгољуба С. Обрадовића, Ннколе

Ранојевића, Тасе Мнлушића, Дазара Т. Влајића, Јеротпја Тоиаловнћа, Радомира Мајсторовића, Станпслава Бпничког, Милапа Бајића и РудолФа Би кловпћа пз прнродно-математичког одсека, Савет је прпзнао свима овпма кандидатима квалиФикације, а петорици од њпх, г. г. Јеротију Топаловићу, Радомнру Мајсторовићу, Станнсдаву Бннпчком, Милану Бајнћу п Рудодфу Бнкловнћу, који имају у својим сведоџбама по једпу или две сдабе оцене, Савет је и њима, већином својпх гласова (5 : 2), признао квалификације. Са овим мишљењем већпне решено је да се на надлежним месту учини што треба, те да се § 19 школ. закона за ученике Вед. Школе протумачи, јер је, овакав какав је, нејасан н неједнако се тумачн. У исто време решено је да г-ца АнђелнјаКузмановићева, сврш. фплософ , нма квалиФикације за предавача у женскнм средњим школама. Ш. Прочитано је аисмо г. мннистра просв. и цркв. посдова, ПБр. 13901., од 3. овог месеца, којим се шаље Савету на оцену и мишљење модба Велимира Павловића и Ник. Соколовића, учит. из Ннша, којом су тражилн да нм се цртанке, које су они израдидн, нриме за употребу у основнпм шкодама.