Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

отачбинп да би се смело слободно рећи да их и нема, п ако имају п оне свој наставни план п програм. По том илану предају се у овој школи нарочито ови иредмети: Земљоиис (општи), Историја оишта, Геометријски облици с цртапем, Пољска аривреда п из познавања природе Физика и Хемија. Али, као што напред поменух, тих је школа тако мален број, да нико и не помишља иа ппсање уџбеника за њих. Из овога разлога и ја ћу се овде ограничпти само на предмете и уџбенике за ниже основне школе. По садашњем наставном плану за нижу основну школу прописани су ови предмети: I., Хриш&анска наука у сва четнри разреда. 2., Сриски језик у сва четири разреда. 3., Рачун у сва четири разреда. 4., Земљоиис у II, III и IV разреду. 5., Сриска Историја само у IV разреду. 6., Познавање Природе у III и IV разреду. 7., Словенски језик само у IV разреду мушке школе. 8., Леио иисање у III п IV разреду. 9., Певање у свима разредима. 10., Гимнаатика у свпма разре днма. II., Цртање у свима разредима. 12., Женски ручни рад у свима разредима женске школе. У наставном програму изложено је све шта се пма учитн из свакога предмета у ком разреду. — Пада у очп да се у наставном плану помиње као предмет „Словенски језик", а у закону се помиње само „ Словенско читање"; даље, у чл. 11. закона вели се: „Све што се у овом закону говори, вреди како за мушке тако и за женске школе", — а у наставном плану, противно изречном законском наређењу, избачено је словенско читање из женских школа. Тако, у наставном плану помиње се „ Певање " као предмет, а не стоји као у закону: Певање (црквено и световно). А у програму пзбачено је дрквено певање из женских школа. И то је противно закону. Наставни план, а нарочито наставни програм, израђен је врло површно; с тога би требало и једно н друго израдитн на солиднијој основи пре него што се прпступи писању уџбеника и упутстава зи предавање појединих предмета.

Прелазим на питања која је управио Господпн Министар Главном Просветном Савету: I. За које иредмете иоименце, и у којим разредима, треба да иостоје уџбеницч у основној школи ?

Одговор на ово питање треба, по мом мишљењу, да гласи: За ученнке ниже основне школе потребни су ови уџбеницп: 1., Из науке ХришКанске за III. п IV. разред. 2., Из Срискога језика : а.) Буквар са Читанком за I разред, п Читанке за II, III н IV разред. б.) Сриска граматика за IV разред. 3., Словенска читанка за IV разред. 4., Рачунииа за II, III и IV разред. 5 , Земљоиас Краљевине Србије за III., н Сриских Земаља са Балканским Полуострвом за IV. разред. — Ну, осим ових уџбеника, од преке је потребе да се изради ручни атлас за ученике. 6., Историја Срба за IV разред. 7., Црквено иевање за IV разред; ну овај бн се уџбенпк могао спојити и са Словенском Читанком. Према овом имали би ученици по разредима ове уџбенике: У Гразреду: Буквар са Читанком • • • 1. У ГГразреду: Читанку и рачуницу • • 2. У ГГГ разреду: Читанку, Науку Хришћанску, Земљопис и Гачуницу 4. У IV разреду: Читанку, Науку Хришћанску, Словенску Читанку (с пев.), Гачуницу, Земљопис, Историју Срба и Црквено певање • 7. свега уџбенпка 14. Према овом не треба никаквих уџбеника из ових предмета: У I разреду: пз Науке Хришћанске и Гачуна. У II разреду: из Науке Хришћанске, Српске граматике, Земљоппса и певања. У III разреду: Из Српске граматике, Познавања природе и певања. У IV разреду: Из Познавања Природе, световнога певања и декламовања. На овом месту ваља ми напоменути, да за учитеље треба написатн детаљнија уиутства: 1., За предавање науке Хришћанске; 2., За предавање Српскога језика у свима гранама ; 3., За предавање Словенскога читања; 4, За предавање земљописа нарочито у II разреду; 5., За предавање наставне грађе из Јестаственице; 6., За предавање Красноппса, Цртања, Певања (црквенога и световнога) и Гимнастпке; 7., За предавање ручнога рада женскога. Поред уџбеника за ученчке и упутстава за учитеље требало би да Министарство Просвете