Prosvetni glasnik

СЛ.УЖБЕНН ДЕО

Министарство просвете и црквених иослова распнсало јепод 21. марта ове год , ПБр. 4.775 , овај СТЕЧАЈ Од 1. септембра ове годппе посдаће се у пностранство пет државних иитомаца радн изучавања физике па страним университетима, н то под овим погодбама: I. Кандидати морају сведоџбама доказати: 1) да су Срби и српскн грађани; 2) да нису старији од 25 година; 3) да су здрави п за наставничку службу способни; 4) да су свршили природпо-математички одсек Велике Школе н да имају одличне оцене из Физике п математнке, а ако су у наставничкој служби више од две годпне, да су положили проФесорски иснит. II. Иредавачи ће нре ноласка поднетн оставку на ту службу. III. Кандидатп ће провестн на страни три године н за то време добивати државно благодејање, школарпну и нутни трошак. IV. Кандидати ће бити дужни да свакога семестра полажу испите (колоквије) нз своје струке н да подносе извештаје о својим научним студнјама и о вежбањима у физичком кабпнету. V. Кад се кандидатн врате, биће дужни да исте године полажу проФесорски пспнт.

VI. Кандндати ће се, пре поласка на страну, обавезати да ће шест година служити као прОФесори средњпх школа, а у протпвном случају да ће вратити министарству целу суму иоваца (са пптересом) коју су примилн нз државне благајнпце за све време свога школовања у иностранству. VII. Државне благодејанце кандидоваће ириродно-математпчки одсек ФпдосоФскога Факултета у Великој Школи. Молбе се шаљу министарству нросвете и црквеннх послова, а примаће се до 15. маја ове године закључно.

УМРЛИ СУ: Димитрије МихаиловиК, учитељ у Самарнновцу, окр. крајинског, 26. Фебр. ове год.; — Милана ЂлашкалиКева , учпт. I и II р. у Л.ужнпцама, окр. крагујевачког, 1. апр. ове год.; — Благоје НешиЛ, учит. у Буљанима, окр. моравског, б. јан. ове год.; — Доситије Гредељ, иривр. учит. у Вел. Јаснкову, окр. крајннског, 9. Феб. ове год.; Димитрије ПоаовиК, прнвр. учит. у Црњчјци, окр. крајин., 16. Феб. ове год.

РАДМ ГЛЛВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВШ

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 615-ти (ванредни) 3. фебруара 1895. год- у Београду. Бплп су: аотаредседник д-р В. Вакић; кланови: д-р Милан Јовановић-Ватут, д-р Вогдан Гавридовић, д-р. Јов. Цвијић., Јеврем А. Илић, Димитрије Јосић, Ст. Ловчевић, Стев. Давидовић н Дим. С. Јовановић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је и прпмљен записник прошлога састанка. II. Прочитано је ппсмо г. министра просвете и црквеннх послова од 30. пр. мес., ПБр. 1618., којим се шаље Савету на оцену молба г. Јанче Илића, учитеља, с питањем, да ли молитељ има прописне квалнФИкације за учитеља цртања у средњим школама.

Савет је одлучио: да се ова молба да на оцену г.г. Стев. Давидовићу н Стев. ТрнФуновићу. III. Усмено реФерује г. Стев. Давидовнћ, про®., о молби г. Рајка Л.ешјанина, пређ. учитеља, који је молио да се ностави за учитеља цртања у средњим школама. Савет је одлучио: да г. Л.ешјанин нема пронисне квалиФикације за учитеља цртања у средњим школама. IV. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 27. пр. мес., ПБр. 1420., којим се шаље Савету на оцену молба г-ђе Персиде Голубовићке, учит., с питањем, да ли се могу молитељици неке године привремене учит. службе урачунати у сталне. Саветје одлучио: да се овамолба да на оцену г. Јевр. А. Илићу, управитељу беогр. Учит. Школе^