Prosvetni glasnik

КОВЧЕЖИЂ

297

грнђу; везани азот нрелази даље из биљака у живо'гињо распадањем и труљењем биљних и животињских материја, као и радњом извесних бактерија, које отимају од лептирница азот, овај се ослобађа својих веза, то се поново враћа у атмосферски ваздух. П. М. Илић.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ г. Димитрије Ристић, Фарбар из Крагујевца на дан Светосавске просдаве 14. јануара о. год. уписао је своју кћер Бисенију ученицу I разреда Краг. В. Ж. Шкоде за ч.иша добротвора „Фоида за нотпомагање сиромашних ученица" и подожио Управн истог завода 100 динара. * Г. г. Леко Марић п Васо Рајевац, гвожђари из Крагујевца иослади су на покдон школи севојничкој у окр. ужичком једно школско звоно, за знак ссћања на своје место рођења. * Иок. Стеван Стаиковић, надничар из Врања завештао је Фонду сиромашних ученика и ученица врањ. осн. шкода 100 динара, а његови насдедници Стеван п Борисав иредадп су ову суму управпом одбору. * Г. Фрањо Копша, окр. декар иокдоппо је 1о књ. ,Пољоиривредног календара" за 1897. да се даду одличним ученицима врањских осн. шкода. * Г. Живојин 0. Дачић предавач врањ. гимсије покдонпо је 10 к. разних књига за књижппцу осн. шкода у Врању. * Г. Јањо Маиојловић, ироФесор у Ужицу дао је 16 динара, да се на дан његова крснога имена Св. Стевана раздеде сиромашним ученицима ужичке реадке. * Г. Велимир Аитоиијевић, свештеник у Грл.ану дао је шкоди тамошњој 4.20 динара, да се за њих набави потреба шкодскпх п разда ученицама. * Г. Михаило Самуровић, трговац из Шапца придожио је Добротворном Фонду шабачке гимназије за себе 120 и за своју супругу Драгињу 120 свега 240 динара, те су тиме постади чданови добротвори ове пдемените установе. прооветни гдасник 1897. г.

Његово Преосвбштснство еписког тимочки Мелентпје, иокдонио је за књижницу и сиромашне ученике зајечарске гимназије по 16 ком. II и III књиге „За народ." * Г. Михаило Николић, свештеник из Радујевца покдонио је књнжницн ђака зајечарске гнмназије Дело за 1896 г. и IV кодо књпга Српске Књижевне Задруге. * Добротворка. 2-ог Марта о. г. Мидпца Степићка уписада је своју кћер пок. Дапицу Ивковпћку за добротворку „Фопда за потпомагање спротних ученица Крагујевачке Више Жепске Школе" н подожида одмах Управи завода 100 динара. * Г. Страипшир Булић, свештеник Здотскп, иокдонио је сиротним ђацнма тамошње шкоде 100 ком. ирописа разних бројева. У име ђака шкоде здотске, изјављује му се најтопдија захвадност. * Одбор шкоде косјерићске, приредио је забаву 2 Фебруара ове године у корист сиромашних уче, ника своје шкоде. Иридога су дади 4(ј грађана у сумп 54 - 70 динара, на чему нм се изјављује бдагодарност. * Г. Живојин Дачић, предавач врањске гимназпје нокдонио је књижннци врањских оновних шкода још 4 ком. књига: 1. „Сдике из сеоског живота" од Јанка Веселнновића. 2. ,Венецпја" од Марка Цара. 3. „0 срнском језику' од Јована Жпвановпћа и 4. „Мирко и Гојко" од Хр. Шмита. Одбор и управитељ основ. врањ. шкода бдагодаре на овом покдону. * Г. Мих. Стаменковић тедеграФиста из Бољевца, иоклонио је сиротним ученицима подгорачких основних шкода 2 динара на шкодске нотребе. * Г. Сима Живковић, директор у нензпји, претпдатио је и ове године /Бачку књижиицу КрагујевачкеВише Ж. Шкоде" па оведистове: „Збирку", „Босанску Виду" и „Учитеља". Управа Више Ж. Школе бдагодари г. Живковићу на овом покдону.

80