Prosvetni glasnik

588

КОВЧЕЖИЂ

те да их у школу доводе. Међу њима има и сада једна дама. Шволе у Чиди По једном новом наређењу тамошњега президента учитељи основних школа — у државним школама имају права да. траже пенсију, и онда добивају 75°ј 0 последње плате. Предрачун заову школску годину износи 5,829.049 песоса, дакле 178.436 песоса више но прошле године. Ова република има 1 университет, 1 конзерваторијум за музику, X завод за глуво-нему децу, 6 учитељских школа, 30 гимназаја за мушку децу, 2 гимназије за женску децу (обе су у месту 8апНа§о) и 1248 основних школа, на којима раде 2145 учитеља и учитељица. „Б. 2. Г. А. ХЈ".

Школе у Агзији. Кина. — Немачки посланик у Пекингу споразумео се са својим енглеским и америчким колегама, да оснују једну гиколу у Пекингу за Кинезе, у којој ће се, као најважнији нредмети, предавати немачкненглески и француски језик. Овај је план нашао велика одзива међу Кинезима.

Јапан. — Министарство просвете оснива у вароши Тосго завод за учење страних језика. Руски језик изучава се као најглавнији, Тај језик предају: један свршенн слушалац университета у Одеси, и два Јапанца, који су дуго учили у Русији. „Б1е Р о 84". Доб.

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

б Р°Ј уписаних ђака у средњим тколама у почетку 1897 8 школске године. — У свима нашим средњим школама (изузимајући Учитељску Школу) има у школској години 7.583 ђака, и то: 5.987 утеника и 1.596 ученица. Еако су ови бројеви распоређени по нојединим школама и разредима види се из овога прегледа:

ИМЕ ШК01Е

Богосдовија

I београдска гимназија П » » III ваљевска » врањска » зајечарска » јагодинска » крагујевачка » крушевачка > неготинска » нишка » пиротска позбаревачка чачанска шабачка

београдска реалка ужичка »

београдска В. Ж. Шкода • крагујев. » » »

велико-град. н. гимн. књажевачка » х лесковачка^ » х параћинска ^ "» ј смедеревска » х