Prosvetni glasnik

с л у зк б е

ii и д е 0

IV разред Црквене: Оче наш. Слава — благосдови душе. Слава јединородни. Благословен грјадн. Видјехом свјет истини. Амин да исполњатсја. Во Јордање. Тропар храма који се слави и тропар па Тројице. Световне : а) заједничке: Химна. Косовка девојка. Уз'о деда свог упука. б) за мушке : О.ј Словенп. Долине тутње. Онамо, онамо. Бранково коло. Боже братинства. Водеинчпо коло. Српско оро. в) за женско: Ја сам млада Српкиња. Напомене. 1. Све се песме невају у једап глас и невају сви ученицп. Само где је наставпик музикалан може их поделити у два гласа. 2. У неподељеннм школама не морају се прећи све песме. 3. Поред ових наставници могу узимати и друге згодне песме, нарочито патриотске. 4. У сваком старијем разреду ваља певати н оне песме које су учене у млађим разредима. и. Гимнастика Циљ : Сназкење тела: окретност и сигурност у иокретима; развијање одважности, самоиоуздања и гајење душевног и телесног здравља. I разред 1 . Ђежбања у реду. Ностројавање редова, по један, два, три и четири. Ход и трчање у редовима. Окретање на лево и на десно. 2. Слободна вежбања у месту. Савијање, пружање, махање и окретање главе, удова и трупа. 3. Скакање у висину и у даљину. (Само за мушко). 4. Дечје игре: а) за мушку децу; „јагње и вук,„ „плочање," „жари пали" ; б) за женску: „шапца лапца," „ој јаворе, јаворе," с певањем. И за мушку н за женску: „мириши стојна," „пилића," „лончића," „миша". II разред Понављање и усавршавањо оних вежбања из I разреда. Дечје игре: а) за мушку децу : „пчела", „шуге", „жмуре", „соле". б) за женску децу: „тита лобода", „ја посејах лан", „цица маца", „какос'оио мак чупа", с певањем. III разред Вежбања у реду, слободна вежбања. Скакање и маршевање продужавају се и проширују (само у мушким школама).

Дечје игре : а) за.мушку децу: „вучење клиика", „јаниџајес", „робова", „алајтопи", с певањем: „да нлетемо ситап танац" и „канија". б) за женску децу: „коларићу", „пљескавица" и „шибљика", — с певањем. Седање и устајање без номоћи руку. Гимнастички корак. Рвање. (Последње двоје само за мушке). IV разред Сва вежбања у реду и слободна, скакање п маршевање продужују се идаље, умушким школама. Дечје игре: а) за мушку децу: „мете", „у коло", „коња", „камена с рамена", „крпи". б) за мушку и женску децу: „ми смо деца весела", „мајстори", „малаласта", „баба тикве нродавала," „коло воденично", с певањем. Наиомена: У неподељеним школама радиће заједио ученици I и II разреда све оно, што је прописано за те разреде, а ученици III и IV разреда радиће заједно све оно, што је прописано за ове разреде. У свима разредима могу се узимати и друге згодне игре из околине.

Ј. Ручни Рад Циљ: Навикавање на рад и усавршавање у томе, потпомагање физичког , моралног, естетичког и уметничког развитка. А) У мушкој школи Рад у радионици а) Нрииремни течај I разред 1. Ређање дрваца, шарених хартијица или картона правилног облика (квадратног и троугластог) и цртање добивених облика. 2. Плетење лесица од шарених трака (од хартије) разног ноплета (са квадратима, правоугаоницима, степенима и т. д.). 3. Прављење дечјих играчака превијањем шарене хартије (нпр. завој за писма, капа, лађа, и т. д. 4. Прављење дечјих играчака од хартије и прућа (ннр. крст, барјак, ветреушка и т. д.) (Рад ових модела ио угледу и цртежу. Цртање дотичних модела на цртанкама, иосле израђеног предмета по угледу на исти.). II разред 1. Исецање троугла и четворугла, листа, дрвета и других облика од шарене хартпје и прилепљивање на картон. 2. ЈРад с ножем резачсм: штапићи за цвеће (од прућа), лопатице, дашчице за бележоње кале78 "