Prosvetni glasnik

618

С Л У Ж Б В П И Д Е 0

3. Детелина. Вилина косида. Сејањс ливадских трава. 4. Неговање ливада. (Чишћење од корова дрљаље, ђубрење итд.) Наводњавање ливада. 5. Риљање и испитивање земље за виноград с америчком лозом. Калемљење лозе. 6. Корист од шума за разне нотребе и климатски утицај њихов. Подизање шума. 7. Корист од чела. Разлике гајења у вршкарама и ђерзонкама. 8. Користи од свилене бубе и како се она гаји. 9. Спремање зимннце н чуиање плодова нреко зиме. 10. Какве савршеније сираве и алате употребљавају , нољопривредниди другнх народа у раду свом. Наиомене. Све ово у толико у колико је могућно у везн с практичним радовима у башти а у доба кад је чему време. Где су разреди снојенп, ту ће се једне годнне учити оно, што је за III, а друге оно, гато је за IV разред пронисано. У појединим крајевима могу се према месним потребама, ноједине тачке проширивати, а друге нрелазити краће. Нарочито обраћати пажњу на оно, што се у месту и околинн радн погрешио, и упућпватн у ономе како треба. Ж. Цртање и Краснопис А) Цртаае Циљ: Правилно схватање облика и вежбање руке у извођоњу њихову. Развијање чула вида и осећања за тачност, правилност и леноту. I разред Праве линије, углови, основни облици ствари с правим линијама. II разред Продужење онога из I разреда. Облици за украс с правим линијама. III разред Криве линије, основни облици с кривим лннијама; слике с мешовитим линијама. IV разред Продужење онога из млађих разреда. Развијање кривих линија у облику листа и цвета II других предмета. Б) Краснопис а) Разлагање писмена на њихове састојке и правилно писање састојака. б) Везивање делова или састојака у целине и изналажење грешака у целини.

в) Вежбање у правилном пнсању целине, док се не нзвежба и око и рука. г) Везивање слова с пажњом на једнакост у величини, дебљинп, размаку и нагпбу. д) Писање читавих речи с овим истим обзирима. ђ) ./1епо иисање читавпх реченица и чланака. Наиомена. Све се ово вршн у школп, нод надзором II упутом VЧИТСЉСГ.ПМ.

3. П е в а њ е Циљ : Развијање слуха, гласа п осећања за леноту ; унитомљавање и облагорођавање срца. I разред Црквене песме: Амин. Росноди помилуј. Подај Госиоди. И всјех п всја. И духови твојему. 0 именп господни. Слава тебје Госноди. Световне: а) за мушке: Јагње моје. Добар ђак. Несташнп дечацн. Хвала Богу. б) за женске: Лутко моја. Ја сам добре воље. Благо нама тицама. Сунце зађе. II разрод Црквене : Свјати Боже. Милост мира. Имами ко Госноду. Оца и сина. Тјело Христово. Буди имја Господне. Госиод воцарисја. Световне: за мушке и женске: Челица. Киша. Четира годишња времена. Јеленче. Моје село. Пошетала Царица Мнлица. III разред Црквене: Једин Свјат. Тебе иојем. Гождество твоје. Онштеје воскресенијо. Христос воскресе. Световне: а) за мушке: Радо иде Србин у војнике. У ранама. Лепа наша домовино. Док је нама. Соколови моји тићи. б) за женске: Л.ет, лет, тичице мала. Ој иролеће. Сестра брата на вечеру звала. в) И за мушке и за женске: Ускликнимо с љубављу. Смрт мајке Југовића. Јарко сунце одскочило.