Prosvetni glasnik

614

С Л У Ж Б

Е И II Д Б 0

Срба. Ћиридо и Методије. Крспо име. Црквена слава и заветина. Христова наука: Две најглавније заповестн: љубав према Богу и ближњима. 0 милостином Самарјанину. 0 немилостивом слузи. 0 богаташу и Лазару. 0 пшеници и кукољу. 0 даровима. 0 сејачу и семену. 0 иослушном и непослушном сииу. ' 0 неваљалом сину. Наиомена. У свима старијим разредима ваља укратко понављатн и оно што се прешло у нижим разредима. Уз вођење пак ученика у цркву ваља посматрати црквене утвари, и по том водити кратак разговор о њнма.

Б. Српоки језик оа сдовенским читањем Циљ. Раумеваше и иравилна употреба усменога« цисменога и књижевнога говора, а уз ово развијање националиих ипатриотских осећања. I РАЗРЕД 1. Вежбапе у иосматрању, мишљењу и говору. а). Уиознавање учепика са школом и међу собом; ред у школи и школском диоришту. Ствари дечје; употреба и чување њихово. б) Посматрање и упознавање ствари у школи и биљака и животиња из најближе околине: име, облик, боја, положај, делови, градиво, корист, употреба и број ствари; разликовање правца на стварима ; посматрање ствари које се спомињу у Буквару. в) Разговор о родитељској кући, стварима и животу у њој. Правилно исказивање свега онога што се видело, чуло или штањем изазвало и развило. Научити на памет неколике и кратке лаке песме и изреке. г) Разликовање ствари од њихових слика и речи; разликовање речи у реченицама, и слогова и гласова у речима. 2. Писање и читање. Познавање и повлачење разнкх црта. Писање малих слова и речи на таблицама; писање великих слова и речи и лаких реченица на хартији. Упоредно с писањем читање. Чита се само из Буквара и с табле школске, и то шчитавањем, по слоговима, а никако срицањем, по једно слово, и свуда с објашњавањем садржине и извођењем ноуке. II РАЗРЕД 1. Вежбање у иосматрању, мишљењу и говорењу. а) Породица, задруга и оиштина. Село и град. Занимање становништва. Најглавнији путови у месту, с цртањем.

б) Шира околина на хоризонту: стране света, сунце, месец и звезде. Посматрање земљишта у околнни. Брда, долипе и реке, с цртањем. в) Посматрање промена у току године: у башти, бари, потоцима и рекама, у ливади и шумп, с нарочитим обзиром на лшвотиње и биље. г) Посматрање ваздуха и природних нојава у њему. Родишња времена и пољски радови; дан и ноћ, недеље и месеци. д) Научити на памет неколико поучппх изрека, стихова и мањих, лако разумљипих песмица. 2. Читање. Течно, правилно и јасно читање с разумевањем, најпре из Читанке за овај разред а потом и из других лакших и згоднијих књижица, Причање и пропитивање садржине с извођењем поука. Уз ово упозпавање са знацима за застајање и главнијом употребом великих слова. 3. Писање. Лепо писање речи и реченица. Иисање но такту. Прегшсивање с табле и из књиге реченица и краћих чланака. Исписивање иојединих речеиица из памети, изрека и иричица научепих на памет. Свуда обратити особиту пажњу на лепоту и правилност. 4. Поуке о језику. — Реч и реченица. Име и радња (подмет и прирок). Вежбање у састављању реченица, усмено и писмеио. Обртање реченица из једниие у множину и обрнуто. Упознавање с лицима и родовима. III РАЗРЕД 1. Читање. Читање течно, лако и лепо, с разумевањем и иравилним нагласком, најпре из Читанке за овај разред а за тим и из других згодних књига и листова. Слободно исказивање огтога што се прочитало и извођење поука. 2. Писање. Лепо писање по прегледу и без нрегледа. Преиисивање из Читанке без грешака. Упознавање са. свима знацима за застајање. Исписивање на памет научених чланака или песама. Писање већих реченица из памети. Писмено исказивање лакших испричаних чланака. 3. Поуке о језику. Понављање о реченици. Реченица потврдна, одречна и унитна. Разликовање на предметима: имена, особина, броја и радња. Радње у прошлом, садашњем и будућем времену. Састављање најпростијих реченица и изналажење у њима подмета и прирока, броја и времеиа. Додаци подмету и прироку. 4. Декламовањс. Учење на изуст одабраних моралних и поучних песама, изрека и кратких приповедака .