Prosvetni glasnik

С Л У Ж II И

IV РАЗГЕД 1. Читање. Течио, разумљиво и деио. Причаље читаног чланка логично и правилно, с извођењем иоука. Све више вежбања у читању н разумеваљу и других згодних књига. 2. Писање. Продужење вежбања у лепом писању; воћа нажња на иравопис и иисмене саставе. Нисање по казивању. Кратко записивањо наученога код свакога иредмета. Описивање и поређење иознатих нредмета из околине. Писма родбини. Кратки путонпси. 3. Поуке о језику. Ионављање и утврђењо о реченицама. Ироширивање реченнце споредним реченицама. Иознавањо врста речи: именица, нридева, бројева н замепица (без надежа), гдагола (само у три гдавна и три нрошла времена), придога, нреддога и веза. 4. Декламовање. Учење иа изуст некодико одабраних народних и лирских песама. 5. Словенско читање. 1 ) Познавање словенских сдова и поређење са српскима. Читање познатих моднтава и ирквених песама. — Читање аиостода у читанци и у цркви (иа Божић и Ускрс и о другим већим празницима) и некодпко Христових прича, с објагањењем појединих речи и садржине. В. Српска Историја Циљ. Познавањо ирошлости свога народа и буђељо надионалних п иатриотских осећања. III РАЗРЕД У овоме разреду за овај предмет неће бити засебних часова, него ће се, уз читање чданака из читанке, обрађивати поједине ириче из живота српскога народа и у земљопису, код важнијих места, биограФије нојединих знатних људи, као и приче о важиим догађајима на њима. IV РАЗРЕД Сдике из историје: I Стара иостојбина (жпвот, вера, обнчајн и н управа у Срба док су б *ди у старој иостојбини). II Сеоба и нова постоЈТЛта. III У оиште о жупанима а на по се о Војиславу и поука из њпховог рада. Примање хришћанства и писмености. IV Немања. и Св. Сава. V Стеван Првовенчани. VI „ Дечански (укратко ради везе). VII „ Душан Силни. VIII Урош и Вукашии. ') Само у мушким школама.

п и дк« 615

IX Марко Краљевић, Кнез Лазар на Косову. X Ђурађ Смедеревац н гдавнији догађаји. XI Пропаст Србије. XII Пропаст Босне и Херцеговине. XIII Патње под Турцима. XIV Хајдуци и ускоци. XV Први устанак — Бојеви на Иванковцу, Мишару, Сувододу, Чегру, Варварину, Л.ознпци, Неготинн п Гавњу. XVI Пропаст Србије 1813, године. XVII Други устанак и све о Мидошу Великоме. — Бојеви на Љубићу, Пожаревцу и Дубљу. XVIII Бој на Сентомашу — Србобрану. — 0 стању тамогањих Срба (у кратко). XIX Кнез Михаило, I н II влада. XX Кнез и Краљ Милан. XXI Краљ Александар I. Паиомена. Уза сваку слику кратак опис оно земље српске, у којој се догађај збива и оних места, која се у њему иомињу (све на мапн).

г. Земљопис Циљ: Познавање своје Отаџбине уже н шире и буђење љубави ирема њој. I н II РАЗГЕД Уз веж,бање у посматрању, мишљењу и говорењу деца се упознају с месним оријентовањем на хоризонту, а цртањем шкоде, дворишта и најближе околине на школској табли припремају се за разување карата и у оиште цртежа, који ирестављају земљиште. III ГАЗГЕД 1. Нонављање и сређивање појмова задобивених у I и II разреду. Даље посматрање околине. Уиознавање са знацима, којима се белеаге: равиице, брежуљци, брда, планине, реке, језера, места становања и путови. Нрестављање околине тим знацима. 2. Речни слив (или речна област) у којем је шкода као геограФска јединка, с носматрањем, пластичним престављањем и цртањем, и то: а) иоложај, границе и величина; б) облик хоризонталног протезања; в) висински облик; г) воде и реке; д) производи; ђ) стаиовништво, његов живот и занимање; е) знатна места; ж) путови. Иознавање важнијих животиња, биљака, врста земље, минерала и минералних вода на томе земљишту. 3. Остали сдивови или речне области, почевши од бдижих па даљима, и то ови: Саве, Дунава, Тимока, Нишаве, Јужне Мораве, Западне Мораве, Велике Мораве, Колубаре и Дрине, у главноме истим редом као и под 1.