Prosvetni glasnik

I! Н И ДВО

4. Иодела Краљевине СрбиЈе но реци Морави на источну, западну и јужну, с називима и краткнм описом иојединих покрајина, као: Мачва, Шумадија, Стари Влах, Гружа, Левач, Стиг, Пореч, Еључ, Ерајина итд. 5. Управа, грб и застава Ераљевиие Србије. Управне вдасти у кратко. 6. Уз опнс места и догађаја знатнн људи. 1Т РАЗРЕД 1. Опис Краљевине Србије у цедини, с опншрнијим нзлагањем утицаја једнога географскога предмета на други. Обележаваае округа. 2. Опгаирније проучавање појединих иокрајнпа и округа: њпхова обидност, нроизводи, лековнте воде, становништво, његови обичаји, занимање, храна, одело и умотворине, знатна исторпска места, манастири, градићи, главиа индустриска иредузећа, саобраћајна срества итд. 3. Иреглед главнијих нланина и водомеђа у Источној, Западиој и Јулшој Србијн. Прегдед важнијих река и њихових притока с поређењем по правцу, протезању, родности и насељеностп њихових долина и по количинн села и градова у њима. 4. Опис и укуиан преглед грааица Србије, њен подожај, величина н облик протезања, с кратким описом и цртањем свих српских земаља а нарочнто суседних. Положај Србије на глобу.

Д. Рачуница и геометрнјски облици Циљ: Стварање јасних нредстава и појмова о количииама и облицима и развијање осећања тачностн и нравилности. А) Р а ч у н I разред а) Показивањебројева на етварима, (рачунаљци и дрвцима) и цртама на табли и табдицама. б) Очигдедно упознавање с новцима, метрои, кндограмом и литром, све до броја десет. Сабнрање н одузимање, најпре на стварним предметима а за тим са чистим бројевима. Миожење и дељење, до десет, олет најпре на етварима, а по том с чистим бројевима. Све четири рачунске радње само усмено. в) Рад с дрвцима и на рачунаљци, с бројевима до 20 (као и до 10). Све четири рачунске радње најнре на стварима а за тим с именованим бројевима без ствари и на послетку с чистнм бројевима. Израчунавање лакших примора. Упознавање с деловима до 10 (само на стварима и цртежима).

(Писмено рачунањо (с циФрама) из овога разреда се пзоставља). II разред • а) Постуино учење и уиознавање бројсва од 20 до 100 на рачунаљци и дрвцпма као и у I разреду. Прављење десетица на хартији и рад с њима у сва четири вида. б) Израчунавање нрнмера, помоћу рачунаљке ц ових десетица. Познавање новца, нових мера и њихових дедова до 100. Израчунавање задатака нз живота, без очиглсдних срестава. в) Рачунање с неименованим бројешша, усмено, у све четири рачунске радње. Извођење табдице множења п памћење. г) Ппсмено рачупањс, у сва четнри вида, поступно, с извођењем правида из примера. III разред а) Упознавање са стотипама до 1000, очнгледно (на хартији и дрвеним илочама). Рад с њима у све четири рачунске радње, додајући поступно по једну стотину. б) Упознавање с мерама у томе кругу очигледно и рачунање с њима. в). Усмено вежбање с чистим бројевима од I до 200, за тим од 200 до 300 и т. д. све с целим бројевима, а дедовима само до 10. г) Писмено рачунање (с целим бројевима) у све четири радње иоступио, с извођоњем правила. д) Писмено израчунавање разноврсних примера из живота. При овоме све дакше случајеве израчунавати усмено. ђ) Рачунање с разноименим бројевима. IV разред а) Очигдедно представљање бројева преко хиљаде. б) Четири основпе рачунске радње с целим бројевима преко хиљаде. Нове мере. Рачунање с разноименим бројевима. в) Десетни разломци. Рачунање с њима. г) Израчунавање иримера из живота с округлим бројевима нреко хиљаде, усмено и писмено. д) Решавање задатака из нростог нравила тројног свођењем на јединицу усмено и писмено. Б) Геометријски облици I и II разред Уз вежбање у носматрању, мишљењу и говору: Основнн појмови о линијама, угловима, троуглнма, четвороуглима итд. У Ручном Раду : Цртање н грађење троугДова и четвороуглова. Цртање и изрезивање кружних линија.